Najava obeležavanja dana Ćirila i Metodija u organizaciji Svetosavlje

0
117

Organizacija Svetosavlje po prvi put u Zrenjaninu organizovaće obeležavanje dana Ćirila i Metodija koji je od ove godine i državni praznik.

Kako je saopštila organizacija Svetosavlje u petak, 24.05.2019. godine sa početkom od 18č u Baroknoj sali skupštine grada Zrenjanina, u saradnji sa gradom Zrenjaninom,obeležiće se Dan slovenske pismenosti i kulture, koju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice.

Uvođenjem ovog praznika, Vlada Srbije pridružila se grupi šest slovenskih država koje proslavljaju taj praznik. Spomen na slovenske prosvetitelje do sada se obeležavao u Rusiji, Ukrajini, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

O značaju prosvetitelja Ćirila i Metodija i ovog praznika govoriće istoričar Slobodan Milin.
Gost večeri biće Aleksandra Ninković Tašić, istoričar nauke, multikulturni ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona, predsednica Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“, sakupljač najobimnije materijalne građe o ovom velikom naučniku, inovatoru, misliocu i najvećem srpskom filantropu u Novom veku (Aleksandra je sakupila više od petnaest hiljada uglavnom nepoznatih i neobjavljivanih dokumenata o životu i radu genija iz Idvora).

Aleksandra Ninković Tašić će predstaviti svoju knjigu “Zvezdobrojci” u kojoj su oživljene priče o tri dečaka: Mihajlu Pupinu Nikoli Tesli i Milutinu Milankoviću. Otkrivajući zvezdano nebo ova tri velikana srpskog naroda i svetske nauke našli su način da osvetle zaboravljenu duhovnost Srbije.

Voditelj skupa biće Aleksandar Gajšek, autor kultne TV emisije AGAPE i izdavač “Zvezdobrojaca”.

Publika u Baroknoj sali će imati priliku da čuje i hor “Žene mironosice”, a po završetku skupa, oni koji to žele, moći će da kupe “Zvezdobrojce” po promotivnoj ceni, dobiju autogram i razgovaraju sa autorkom. Ulaz je slobodan.

Organizacija „SVETOSAVLjE“ poziva sve zainteresovane da svojim prisustvom uveličaju značaj obeležavanja ovog važnog datuma za naš narod.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here