Organizacija Svetosavlje po prvi put u Zrenjaninu organizovaće obeležavanje dana Ćirila i Metodija koji je od ove godine i državni praznik.

Kako je saopštila organizacija Svetosavlje u petak, 24.05.2019. godine sa početkom od 18č u Baroknoj sali skupštine grada Zrenjanina, u saradnji sa gradom Zrenjaninom,obeležiće se Dan slovenske pismenosti i kulture, koju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice.

Uvođenjem ovog praznika, Vlada Srbije pridružila se grupi šest slovenskih država koje proslavljaju taj praznik. Spomen na slovenske prosvetitelje do sada se obeležavao u Rusiji, Ukrajini, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

O značaju prosvetitelja Ćirila i Metodija i ovog praznika govoriće istoričar Slobodan Milin.
Gost večeri biće Aleksandra Ninković Tašić, istoričar nauke, multikulturni ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona, predsednica Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“, sakupljač najobimnije materijalne građe o ovom velikom naučniku, inovatoru, misliocu i najvećem srpskom filantropu u Novom veku (Aleksandra je sakupila više od petnaest hiljada uglavnom nepoznatih i neobjavljivanih dokumenata o životu i radu genija iz Idvora).

Aleksandra Ninković Tašić će predstaviti svoju knjigu „Zvezdobrojci“ u kojoj su oživljene priče o tri dečaka: Mihajlu Pupinu Nikoli Tesli i Milutinu Milankoviću. Otkrivajući zvezdano nebo ova tri velikana srpskog naroda i svetske nauke našli su način da osvetle zaboravljenu duhovnost Srbije.

Voditelj skupa biće Aleksandar Gajšek, autor kultne TV emisije AGAPE i izdavač „Zvezdobrojaca“.

Publika u Baroknoj sali će imati priliku da čuje i hor „Žene mironosice“, a po završetku skupa, oni koji to žele, moći će da kupe „Zvezdobrojce“ po promotivnoj ceni, dobiju autogram i razgovaraju sa autorkom. Ulaz je slobodan.

Organizacija „SVETOSAVLjE“ poziva sve zainteresovane da svojim prisustvom uveličaju značaj obeležavanja ovog važnog datuma za naš narod.