Sastanak Vučića i Tanina

0
98

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  se sastao sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji Zahirom Taninom sa kojim je razgovarao o situaciji u pokrajini i predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Vučić je osudio napad na zaposlene Ujedinjenih nacija u poslednjoj akciji tzv. kosovskih specijalnih jedinica, kada je povređen i jedan pripadnik misije UNMIK-a, što predstavlja pokušaj kompromitovanja misije UN.Predsednik je naglasio da je  uloga Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji je od presudnog značaja za Srbiju.

Tokom susreta sa specijalnim izaslanikom Taninom, predsednik Vučić je istakao da je predstojeća sednica Saveta bezbednosti za Srbiju veoma značajna, kako zbog važnosti kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova i Metohije na Savetu bezbednosti, tako i zbog aktuelnih dešavanja u Pokrajini, koja su poremetila ionako krhku stabilnost na KiM. On je istakao da će sednica predstavljati priliku da se razgovara o trenutnoj situaciji u Pokrajini, kao i o načinima na koji UN, odnosno UNMIK i druge međunarodne misije na KiM, mogu da doprinesu stabilizaciji prilika.

Prema rečima Aleksandra Vučića za nas je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u Savetu bezbednosti, u skladu sa Rezolucijom 1244, od suštinskog značaja kako bi Savet bezbednosti i međunarodna zajednica bili redovno i transparentno informisani o stanju na terenu, političkoj i bezbednosnoj situaciji, posebno u pogledu položaja Srba i drugog nealbanskog stanovništva, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa, kao i o svim drugim problemima sa kojima se oni svakodnevno suočavaju. Kako je rekao predsednik Srbije, to što prištinska strana kontinuirano povlači iracionalne i jednostrane poteze i konstantno pribegava provokacijama, samo potvrđuje da Priština sistematski radi na tome da onemogući bilo kakav dijalog.

Sagovornici su zaključili da je međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji i više nego potrebno, imajući u vidu da je situacija i dalje nestabilna, uz česte incidente i tenzije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here