Uskoro obuke i sertifikat za kupovinu i korišćenje pesticida

0
128

Profesionalni korisnici, a to su svi oni koji dolaze u kontakt i koriste sredstva za zaštitu bilja, uskoro će morati da prođu obuke i dobiju sertifikat za kupovinu i korišćenje pesticida.

Taj dokument će se izrađivati u kovnici novca, a ministar poljoprivrede će lično odobravati dodelu sertifikata.

Kako je preneo portal AgroServis plus u Upravi za zaštitu bilja su rekli da će svi proizvođači biti upućeni na obuke, a budući da u Srbiji postoji veliki broj malih poljoprivrednih gazdinstava ovo će biti proces koji zahteva vreme. Iako su izmene zakona koji reguliše ovu oblast usvojene u martu ove godine, primena je odložena na 1. januar 2022. godine. Istaknuto je da je to izuzetno složen posao, jer moraju da budu obuhvaćeni svi koji dolaze u kontakt sa sredstvima za zaštitu bilja. Na taj način prilagođavamo se evropskoj Direktivi o održivoj primeni pesticida koje su usvojile sve države članice.

Na ovim obukama, koje će biti potpuno prilagođene poljoprivrednicima, oni će dobiti informacije kako da postupaju sa sredstvima za zaštitu bilja, da ne bi došlo do ugrožavanja životne sredine, vodotokova i ljudi. U Upravi su objasnili da će edukacija biti primerena poslovima kojima se poljoprivrednici bave. Kako se saznaje, edukacija neće biti besplatna, a cena obuke za profesionalne korisnike biće određena Zakonom o taksama.

Sve ove mere, kada budu zaživele, ići će u korist potrošačima. Oni često sumnjaju da se hrana koju kupuju u radnjama i na pijacama ne kontroliše dovoljno ili da sadrži ostatke pesticida preko dozvoljenih granica U ovoj upravi su naveli da će preparate za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama moći da kupuju samo oni koji imaju sertifikat, kao i da će i uređaji koji se koriste pri upotrebi pesticida morati da budu periodično kontrolisani pri poljoprivrednim stanicama.  Sve ove mere, kada budu zaživele, ići će u korist potrošačima koji često sumnjaju da se hrana koju kupuju u radnjama i pijacama ili ne kontroliše dovoljno ili da sadrži ostatke pesticida preko dozvoljenih granica.

U ministarstvu poljoprivrede su objasnili  da će Srbija na ovaj način imati bolji uvid koliko se sredstva za zaštitu bilja stvarno koristi. Ministarstvo  zna koliko iznose količine koje se uvoze, ali ovo je način i da se više sazna koliko se ta sredstva realno i troše. Takođe moguće je videti koje su to aktivne materije koje se najviše koriste, u kojim kulturama i protiv kojih štetnih organizama.  U Upravi za zaštitu bilja su rekli i da se svake godine radi monitoring ostataka sredstava za zaštitu bilja. Ovi podaci biće i dalje korisni, jer će se znati na koje kulture stručnjaci treba da obrate pažnju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here