Predsednik Vučić na svečanoj konstitutivnoj sednici Nacionalnog tima za preporod sela

0
148

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio na svečanoj konstitutivnoj sednici Nacionalnog tima za preporod sela, da je opstanak sela od presudnog značaja za Srbiju i važno nacionalno i bezbednosno pitanje.

Vučić je na sednici, kojoj su predsedavali ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić i predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić, najavio podršku svim merama tog tela.

Predsednik je naglasio da država sada može mnogo više da pomogne u razvoju sela nego ranije zbog stanja finansija i razvoja ekonomije, ali i upozorio na to da se ne mogu zaustaviti ljudi koji žele da žive u gradu.

Ministar Krkobabić je ponovio da se sela u Srbiji prazne i da to nije proces koji je počeo juče, ali da to nije samo osobenost Srbije, već i mnogih drugih malih zemalja. On je rekao da se mora imati na umu da selo zaslužuje ono što je civilizacijski standard za urbane sredine, i objasnio da će u centru pažnje biti poljoprivreda i poljoprivredna gazdinstva.

Ministar je ukazao na to da su učinjeni krupni koraci u infrastrukturi, kao i dovođenjem stranih investitora i otvaranjem radnih mesta u rubnim područjima.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima jeste smanjenje neravnomernog regionalnog razvoja, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here