Održana je ulična akcija „Koliko košta naša žeđ“

0
117

Na Trgu slobode u Zrenjaninu održana je ulična akcija pod nazivom „Koliko košta naša žeđ“. Ovom akcijom nevladina organizacija „CRTA“ je pružila podršku Zrenjanincima da od nadležnih dobiju sve relevantne odgovore u vezi sa problemom pijaće vode.

Koliko je gradskog i državnog novca do sada uloženo u fabriku vode, kako je fabrika iskoristila 67 miliona dinara iz republičkog budžeta, gde i kako se vrše analize vode koju koriste građani Zrenjanina – neka su od pitanja o čijim  se odgovorima diskutovalo na javnom događaju „Koliko košta naša žeđ“, koji  je održan u četvrtak, 11. jula, u okviru kampanje „Srbija do informacija“. Po zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, građani imaju parvo da traže i dobiju odgovore od nadležnih institucija, što u Zrenjaninu nije slučaj. Sve se svodi na obećanja i prolongiranja, oprečne informacije, a to je naročito izraženo kada se govori o pijaćoj vodi, rečeno je tokom akcije. Govoreći o značaju ovakvih vidova okupljanja, aktivista „CRTE“ Pavle Dimitrijević kaže:

Kampanju „Srbija do informacija“ organizuje CRTA – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost. Cilj kampanje, kako se navodi, jeste da istakne važnost prava javnosti da zna šta i kako rade organi vlasti. Do sada su u ovoj akciji učestvovali građani Valjeva, Kragujevca, Užica, Sombora, Prijepolja, Smedereva i drugih gradova.

CRTA je osnovana 2002. godine kao udruženje građana. Brave se praćenjem i procenom stepena odgovornosti nosilaca vlasti, zahtevajući da polažu račune građanima, a takođe sprovode i edukacije građana i političara. Do sada su pokrenuli nekoliko inicijativa kao što su „Građani na straži“, „Otvoreni parlament“ i „Istinomer“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here