Potpisan sporazum za finansiranje sistema za vodosnabdevanje

0
96

Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je potpisivanju Sporazuma za finansiranje realizacije projekata obnove i unapređenja sistema za vodosnabdevanje Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije i Evropske investicione banke .

Sporazum su potpisali rukovodilac Evropske investicione banke za Srbiju Ana Solecki i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Brnabić je tim povodom istakla da je projekat obnove i unapređenja sistema za vodosnabdevanje nasušna potreba građana Srbije i naglasila je da je vodosnabdevanje ogroman problem u gotovo svim lokalnim samoupravama, jer mreža trpi velike gubitke. U skladu sa tim, ona je navela da su u Smederevskoj Palanci gubici šezdeset pet odsto, ali da ima i lokalnih samouprava gde su oni iznad sedamdeset odsto.

Premijerka je objasnila da će ukupna sredstva za ovu namenu dostići pedeset miliona evra, pri čemu će donacija biti deset miliona evra i kredit od Evropske banke od četrdeset miliona evra, koji je parlament ratifikovao u maju. Projekat je važan zbog kvaliteta života građana, budući da deo sistema vodosnabdevanja sadrži azbestne cevi koje su ugrađivane 60-ih godina prošlog veka. Prema njenoj oceni, unapređenje tog sistema vodiće ka boljem modelu poslovanja javno-komunalnih preduzeća.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da su  kvalitet vode i snabdevanje od ključnog značaja za građane i bitan element Srbije na njenom putu ka EU i dostizanju niza ekološki orijentisanih standarda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here