Ljubitelji Volksvagen bube na 4. Bubijadi u Bjeljini

0
114

Ljubitelji  volksvagen bube, automobila koji se počeo proizvoditi davne 1937. godine i koji se sklapao do početka 21. vijeka u Meksiku, okupili su su ove nedjelje u Bijeljini. Za sve njih, ali i brojne znatiželjnike koji su posjećivali kamp u Banji Dvorovi, buba je simbol neopterećenog načina života, avanture i  druželjubivosti . Buba je , po njima brend koji i dalje živi i okuplja ljude.

Oko 50 vozila i 120 učesnika 4. Bubijade stigli su iz Srpske, Federacije BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Crne Gore, ali i iz Argentine.  Organizator Bubijade je Oldtajmer klub Bijeljina. Na pitanje šta je to što okuplja ljude i što čini draž ovakvih manifetsacija, si učesnici imaju skoro jednoobrazan odgovor.

Franko Paltrinijeri nije htio da kupi bubin kombi, ali je nakon što je to učinio, došao je do zaključka da je to najbolja trgovina ikada. Zbog reakcija ljudi napustio je posao kompjuterskog inženjera u Argentini i od svoje dvadeset i četvrte godine do danas sedam godina putuje, od južne i sjeverne Amerike, preko Evrope i Azije, do Bijeljine.

Buba i bubin kombi prezentuju ljubav i svugdje gdje idemo vidimo ljubav, dobijemo i dajemo ljubav, i ovjdje u BiH mi ne znamo jezik, ali dobijamo podršku i prijatelje.

Prva serijska proizvodnja folksvagena, popularnog nazvanog buba počela je 1937. godine. Proizvodila se do dvijehiljaditih u Meksiku. Kod nas se sklapala u fabrici TAS u Sarajevu.

Bube proizvedene do 1967. su više na cijeni.  Restaurirano vozilo košta i do 20 000 eura. Na Bubijadi su se mogle vidjeti razne verzije, od sportskih do klasičnih. Posebnost bube je što joj se odvaja šasija od karoserije i zato se od nje mogu praviti razne izvedbe pa i bagiji. Ove godine su održani skupovi ljubitelja bube u Tivtu, Mladenovcu, Beogradu, na  Zlatiboru, u Šapcu. Za sljedeći vikend je zakazano druženje u Makedoniji. Završno će biti u septembu na Borkovačkom jezeru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here