Predsednik Vučić razgovarao sa direktorom Centra “Simon Vizental” Efraimom Zurofom

0
106

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je razgovarao sa direktorom Centra „Simon Vizental“ Efraimom Zurofom i zahvalio mu na podršci srpskom narodu i velikom doprinosu u čuvanju sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

On je istakao da posebno ceni Zurofove izjave kojima skreće pažnju na stradanje srpskog naroda posle Drugog svetskog rata i osuđuje pokušaje relativizacije njegovog stradanja.

Predsednik je rekao da su Srbi i Jevreji kroz istoriju, delili istu sudbinu i da veruje da će u godinama pred nama, viševekovno prijateljstvo, kojim se ponosimo, postati još snažnije.

Dvojica sagovornika su razgovarali, kako je saopštila Služba za informisanje Predsednika Republike, o podizanju Memorijalnog centra Staro Sajmište i istakli su važnost dostojnog obeležavanja mesta stradanja velikog broja žrtava.

Predsednik Vučić je ukazao na greške Srbije po pitanju tog Memorijalnog centra i izrazio nadu za brži napredak u realizaciji tog projekta.

On je istakao da je jevrejska zajednica važna za Srbiju i da se poštuju ta prava, o čemu svedoči i to što je Srbija prva zemlja u regionu i šire, koja je donela poseban zakon o restituciji imovine žrtava Holokausta bez živih zakonskih naslednika.

Predsednik je najavio da će u januaru, na Dan sećanja na Holokaust, na poziv izraelskog predsednika Rivlina, učestvovati na Međunarodnom forumu lidera u Jad Vašemu, kojim će biti obeležena 75-godišnjica oslobađanja logora Aušvic.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here