Gubici hrane u svetu

0
128

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija – FAO je saopštila  da oko četrnaest odsto sve hrane proizvedene na svetu, vrednosti oko četiri stotine milijardi dolara, propadne svake godine pre nego što dođe do prodavnica.

U izveštaju koji je objavljen, FAO ukazuje u kojim delovima lanca snabdevanja nastaju najveći gubici i poziva na efikasnija reševanje tog problema.

Analiza navodi da uprkos tome da većina zemalja sa visokim prihodima ima adekvatna skladišta i hladnjače u celom lancu snabdevanja, gubici ipak nastaju zbog tehničkog kvara, lošeg upravljanja temperaturom, vlagom ili pravljenjem prevelikih zaliha. Najviše hrane pre nego što se nađe na rafovima prodavnica propadne u centralnoj i južnoj Aziji, Severnoj Americi i u Evropi.

Ciljevi održivog razvoja UN-a na koji su se obavezali svetski lideri, između ostalog, predviđaju da se gubici hrane po glavi stanovnika na nivou maloprodaje i potrošača prepolove do 2030. godine.

Smanjenje gubitka hrane i otpada, takođe može potencijalno doprineti drugim ciljevima održivog razvoja, koji podrazmevaju borbu protiv gladi, povećanja bezbednosti hrane i promociju održive poljoprivrede.

Generalni direktor FAO Ku Dongiu je izjavio da gubitak hrane donosi nepotreban pritisak na životnu sredinu i prirodne resurse, što u suštini znači da se zemlja i vodeni resursi troše, a da se zagađenje i gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte ispuštaju bez ikakve svrhe. Često se postavlja i pitanje kako se dozvoljava da se hrana baca , kada više od osam stotina dvadeset miliona ljudi u svetu svaki dan gladuje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here