Narodni pokret Otadžbina: Danas glavni bezbedonosni problem na Balkanu formiranje vojske Kosova

0
323

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ apsolutno je saglasan sa stavom ministarstva spoljnih poslova Rusije da je danas glavni bezbedonosni problem na Balkanu formiranje vojske Kosova.

U saopštenju informativne službe ‚‚Otadžbine‚‚ je navedeno da je formiranje vojske Kosova suprotno Rezoluciji 1244 UN u kojoj se izričito naglašava da sve paravojne formacije na Kosovu i Metohiji moraju da se razoružaju i rasformiraju.

Nažalost, uz podršku pre svega zemalja Zapada, naročito onih koje su priznale nezavisno Kosovo, formirana je vojska Kosova. Ono što pada u oči, jeste da formiranje vojske Kosova ima i prećutnu saglasnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Posle formiranja vojske Kosova on je zatražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti na kojoj ni jednom rečju nije spomenuo formiranje vojske Kosova, nego je govorio o povećavnju stope poreza na robu iz centralne Srbije koja ide prema južnoj srpskoj pokrajini. Ni dan-danas iz ustiju predsednika nikada neće moći da se čuje negodovanje zbog formiranja vojske Kosova nego samo zbog povećanja stope poraza. Za Srbiju mnogo veći i teži problem je stvaranje još jedne vojske na njenom tlu, nego povećanje poreza na na robu iz centralne Srbije.

Predsednik Srbije za razliku od svih svojih prethodnika od 1999. godine je pristao da se otvori avionska linija Beograd-Priština. On obmanjuje javnost da se time ne priznaje nezavisno Kosovo što je gola neistina. Upravo se otvaranjem avionske linije zaokružuje državnost samoproglašene republike Kosovo. Dobar deo putnika iz Srbije koji bude putovao prema južnoj srpskoj pokrajini na pasošima će imati utisnut žig nepriznate republike Kosovo. Šta je to nego posredno priznanje separatističke tvorevnine na tlu Srbije.

Pre godinu dana, u tišini i mraku, Srbija se odrekla neba iznad Kosova i Metohije kao uvetiru za sadašnje otvaranje avionske linije. O tome je tek stidljivo moglo da se pročita da je Srbija kontrolu neba sedam kilimetara nad Kosovom i Metohijom prepustila Mađarskoj. Za sada se Vučić odrekao Nebeske Srbije, a sutra će i one zemaljske. On govori da se otvaranjem avionske linije Beograd-Priština ne prejudicira rešenje statusa Kosova i Metohije što nije tačno. Uostalom, ne bi svi američki zvaničnici počev od Donalda Trampa do Entoni Godfrija američkog ambasadora u Beogradu to otvaranje nazvali novom pobedom. A upravo su SAD glavni promoteri nezavisnog Kosova.

Sledeće šta je na redu su delovi Elektro-privrede Srbije locirani na Kosovu i Metohiji. Ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti da će i po ovom pitanju predsednik Srbije biti kooperativan kao što je bio za sve vreme svoje vladavine kada je predavao inistiticuje srpske države u južnoj srpskoj pokrajini počev od policije i sudstva do telekmunikacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here