Korona virus svetski zdravstveni problem

0
206

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je  saopštila da koronavirus predstavlja vanrednu situaciju na globalnom nivou.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus je na konferenciji za novinare u Ženevi rekao da glavni razlog za proglašavanje vanredne situacije nije zbog stanja u Kini, već zbog stanja u drugim zemljama. Naveo je i da je najveća briga mogućnost proširenja virusa u zemljama za slabim zdravstvenim sistemima. SZO je proglasila vanrednu situaciju na međunarodnom nivou nakon što se broj slučajeva obolelih od koronavirusa za nedelju dana više nego deset puta povećao, prenosi AP. Generalni direktor SZO je naveo da je otkriveno 98 osoba zaraženih korona virusom u 18 zemalja, ne računajući Kinu, a uključujući 8 slučajeva prenosa virusa sa osobe na osobu u Nemačkoj, Japanu, Vijetnamu i Americi. Rekao je i da je za sada 7834 potvrđenih slučajeva zaraze, od toga 7736 u Kini.

Do sada nije viđen nijedan smrtni slučaj od virusa izvan Kine. Iako je broj zaraženih i dalje relativno mali u odnosu na Kinu, mora se zajedno delovati da bi se ograničilo dalje širenje. Ne zna se kakvu bi štetu virus napravio ako bi se proširio u zemlje koje imaju slab zdravstveni sistem. Mora se delovati da bi se te zemlje pripremile za takvu mogućnost.

Inače, u Kini je došlo do prvog slučaja izlečenja pacijenta koji je bio zaražen korono virusom. Kineske vlasti saopštile su da je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva zaraženih korona virusom 170, dok se broj obolelih popeo na 7.736. Od toga, 1.239 ljudi nalazi se u kritičnom stanju. Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabeležena u epicentru epidemije, u provinciji Hubej.

Prvi slučaj novog tipa koronavirusa (2019-nCoV) zabeležen je i u Finskoj. U SAD je zabeležen prvi slučaj širenja korona virusa prenosom s jedne na drugu osobu, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Ovaj slučaj je otkriven u saveznoj državi Ilinois. Broj zaraženih epidemijom u SAD time je porastao na šest. Korona virus je otkriven kod supruga žene koja je putovala u Kinu i koja je takođe zaražena. Prema navodima zvaničnika, oba pacijenta imaju oko 60 godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here