Predstavnici Pokrajinske vlade obišli su radove na vodoprivrednim objektima

0
129

Predstavnici Pokrajinske vlade obišli su radove na vodoprivrednim objektima – prevodnicama Šebešfok i Bezdan na kanalu Baja–Bezdan, koji će, kako je najavljeno, biti u funkciji do leta posle više decenija.

Reč je o sanaciji ustave i prevodnice Šebešfok i prevodnice Bezdan, projektima koji se realizuju preko IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija. Ukupna vrednost projekata je 8,7 miliona evra. Time će se povećati nivo zaštite od poplava, stvoriti uslovi za prelazak brodova iz Dunava u kanal Baja–Bezdan i obezbediti puna operativna funkcija kanala, što će doprineti razvoju ekonomije i nautičkog turizma.

Od 1988. godine nije bilo radova na uređenju ove brodske prevodnice, koja je izgrađena sredinom 19. veka. Realizacija ove investicije imaće višestruk značaj za sistem odbrane od poplava, transport i razvoj turizma.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je istakao da realizacija ovih projekata ima ogroman značaj, posebno u sistemu zaštite od poplava.

Gradnačelnica Sombora Dušanka Golubović  je naglasila da realizacija ova dva projekta ima višestruk značaj za grad Sombor. Za četiri godine u realizaciju projekata prekogranične saradnje uloženo je više od 10 miliona evra, a najveći sufinansijer svih projekata na teritoriji grada Sombora je Pokrajinska vlada.

Obilasku radova prisustvovao je i direktor „Voda Vojvodine“ Slavko Vrndžić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here