Sanda Rašković Ivić o predlogu Zakona o nestalim bebama

0
160

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić je izjavila da se predlogom Zakona o nestalim bebama pokušava da se roditeljima dece obezbedi obeštećenje kao da je u pitanju roba.

Roditelji nestalih beba izrazili su neslaganje sa predlogom Zakona koji reguliše ovo pitanje . Oni su na javnom slušanju u parlamentu zatražili od vlasti hitno povlačenje zakonskog predloga od kog su očekivali da razreši sumnje da je stotine novorođenčadi poslednjih decenija ukradeno iz porodilišta u Srbiji. Kako Narodna stranka komentariše predlog tog Zakona, bilo je pitanje koje smo postavili potpredsednici te stranke Sandi Rašković Ivić.

Srbiju je na donošenje posebnog zakona, koji bi bio pravni okvir za rešavanje svih slučajeva “nestalih beba”, obavezala presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. u slučaju jedne od majki. U Zakon o nestalim bebama, čiji tekst je objavljen na sajtu Skupštine Srbije, u članu 22. stoji da će se ukoliko sud donese “rešenje kojim konstatuje da ne može da se utvrdi status nestalog novorođenog deteta” dosuditi novčana naknada roditeljima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here