Doneta Odluka o neophodnim merama bezbednosti i zaštiti stanovništva i materijalnih dobara

0
119

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije doneta je Odluku o neophodnim merama bezbednosti i zaštiti stanovništva i materijalnih dobara.

Na osnovu odluke o proglašenju vanrednog stanja, Odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji grada Zrenjanina i Statuta grada gradonačelnik grada Zrenjanina doneo je Odluku o neophodnim merama bezbednosti i zaštiti stanovništva i materijalnih dobara kojom je propisano da se za vreme vanrednog stanja na teritoriji grada Zrenjanina sprovode sledeće mere, aktivnosti i zadaci:

– Preporučuje se poslodavcima da proces rada i dalje organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće, a ukoliko rad od kuće nije moguć da proces rada organizuju tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze.

– Građanima se preporučuje samoizolacija koja podrazumeva da nema okupljanja, poseta i izlazaka iz kuće bez preke potrebe izuzev kada se ide u prodavnice i apoteke, za šetanje kućnih ljubimaca i iznošenje smeća. Licima starijim od 65 godina zabranjuje se izlazak iz domova, a za njih će sve neophodne obavljati mlađi članovi domaćinstva i volonteri koje angažuje Gradski štab za vanredne situacije.

– Pooštravaju se mere koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru u smislu da distanca između lica mora biti najmanje dva metra, kao i da na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica. Vlasnici su u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar tog objekta.

– Ograničava se radno vreme svih ugostiteljskih objekata od 8 do 19 časova

– Redukuje se javni gradski i prigradski saobraćaj u dnevnom režimu

– Radno vreme pozivnog centra u Gradskoj upravi koji pruža informacije za pomoć građanima, evidentira njihove potrebe i koordinira rad sa mesnim zajednicama biće od 7 do 19:30

– Pomoć će se građanima i dalje organizovati putem organizacije Crvenog krsta, volontera, kancelarije za mlade, dobrovoljnih vatrogasnih društava, jedinica civilne zaštite opšte namene

– U svim mesnim zajednicama biće organizovan produženi rad i dežurstva u periodu rada call centra

– Radno vreme gradskih pijaca biće od 6 do 17 časova

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here