Poljoprivrednici svoje poslove mogu obavljati i tokom policijskog časa uz pribavljenu dozvolu

0
2703

Poljoprivredni proizvođači na njive, farme i u pčelinjake mogu ići i tokom trajanja policijskog časa, ali uz posebnu dozvolu. Zahtev za odobrenje kretanja ratari podnose Upravi za zaštitu bilja, a stočari i pčelari Sektoru za poljoprivrednu inspekciju.

Prolećna setva u Srbiji se zahuktava, a kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, svi ratari će moći, uz posebnu dozvolu, na njive i posle policijskog časa. Setva kukuruza je u toku, a kako je objasnio ministar, treba živeti i posle korone. Prema rečima Vukosava Sakovića, predsednika Fonda “Žito Srbije”poljoprivrednici moraju biti na njivama jer, poljoprivrednim kulturama treba posejati dva miliona hektara oranica. “Već je počela setva šećerne repe, a ostale žitarice idu nešto kasnije, da se zemlja malo ugreje. Realno je da to sve počne negde u aprilu. Inače, za sada pšenica dobro izgleda na poljima. Poljoprivrednici će morati da povedu računa o neophodnoj zaštiti, ako se pojave bolesti i štetočine” objašnjava Saković.

Da bi mogli da rade i dobiju dozvolu, poljoprivrednici moraju da se jave svom odseku, odnosno okrugu, za koji se traži dozvola za kretanje. U navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica koje će se kretati, broj lične karte i adresu sa koje će se kretati u periodu od 17 časova do 5 sati ujutru, broj poljoprivrednog gazdinstva, lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će biti sprovedene. Ratari koji budu morali da se zbog rada na njivama kreću tokom policijskog časa dužni su da podnesu zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja elektronskim putem. Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova.

U slučaju obavljanja neophodnih poslova iz oblasti stočarstva tokom perioda zabrane kretanja, od 17:00-05:00 časova, svaki poljoprivredni proizvođač je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Sektoru za poljoprivrednu inspekciju na internet adresi stocarstvo.registar-uzb.rs. Od podataka treba da unesu: ime i prezime, JMBG, broj lične karte, broj poljoprivrednog gazdinstva, ID stajališta, koja katastarska opština je u pitanju, broj parcele katastarske opštine, okrug, opština, adresa, kontakt telefon, mejl, datum odlaska, datum povratka, sat odlaska, sat dolaska i agrotehnička mera koja se sprovodi. Svako lice koje bude dobilo dozvolu za rad tokom zabrane kretanja biće obavezno da tokom kretanja sa sobom ima i radni nalog.

Kada je u pitanju oblast pčelarstva pčelari zahtev za kretanje tokom policijskog časa podnose elektronskim putem Sektoru za poljoprivrednu inspekciju, a odobrenje izdaje MUP. Od podataka treba uneti: ime i prezime, JMBG, broj lične karte, broj poljoprivrednog gazdinstva, ID stajališta, katastarska opština stacionarnog pčelinjaka, broj parcele katastarske opštine, okrug, opština, adresa, kontakt telefon, mejl, datum odlaska na pčelinjak, datum povratka sa pčelinjaka, sat polaska na pčelinjak, sat dolaska sa pčelinjaka, agrotehnička mera koja se sprovodi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here