Profesor doktor Alek Račić, koji se zalaže za revitalizaciju instituta Torlak i proizvodnju domaćih imunizacionih sredstava odgovorio je na trenutno najvažnija pitanja koja se tiču lečenja novog virusa COVID 19 i objasnio kako to izgleda u nekim drugim zemljama.

Doktor Račić je pomenuo da Francuzi, Amerikanci i Rusi već poseduju nekoliko različitih lekova koju se mogu koristiti u lečenju pacijenata od virusa COVID 19.

Naučnici širom planete svakodnevno se bore protiv novog virusa, a izgledi za stvaranje vakcine zavise i od uslova u kojima se ti stručnjaci nalaze. Kako i kaže doktor Račić, neke zemlje već imaju formule za čak tri ili četiri vrste leka protiv korona virusa. Poslednja zemlja koja se oglasila ovim povodom je i Australija, gde se testiraju dve potencijalne formule. Za početak se sve vakcine troše na životinjama, što je opšte poznato u ovoj oblasti medicinske struke.

Zato je veoma važno revitalizovati srpski institut Torlak i što pre pokrenuti proizvodnju domaćih vakcina u cilju brže reakcije protiv već ozbiljne pandemije, kako ne bismo zavisili od inostranih proizvodnji u narednim mesecima i godinama, koji su pred nama.