Javna tajna – državno zemljište samo bliskim ljudima iz vlasti

0
1402

ISTRAŽUJEMO: Kako pojedinci koji nemaju ni jednu mašinu za obradu zemlje dobijaju ogromne površine državnog poljoprivrednog zemljišta i ko vrši pritisak na poljoprivrednike da odustanu od licitacija.

Licitacija državnog poljoprivrednog zemljišta održana je u vreme pandemije koronavirusa i u vreme zabrane okupljanja što je, po mišljenju Milovana Papića poljoprivrednika iz Kleka, čini neregularnom, a pored toga u uslovima koji sada vladaju bila je i prilično nebezbedna za sve učesnike.

Iako je uplatio depozit za učešće na licitaciji Milovan nije mogao da prisustvuje licitacijiii jer kod sebe nije imao uplatnicu. Iako je u izvodu, koji je bio pred komisijom, bilo vidljivo da je depozit uplaćen Milovanu nije bilo dozvoljeno da učestvuje na licitaciji. Iz tog razloga otišao je kući po uplatnicu, ali ni kada se vratio sa uplatnicom u rukama,  nije mu dopušteno da se nadmeće na licitaciji za zemljite u Kleku iako je po zakonu na to ima pravo. Kako kaže, činjenica da nije imao uplatnicu kod sebe namerno je iskorišćena da bi se na licitaciji ovajdili ljudi bliski vlastima, koji u svojim poljoprivrednim gazdinstvima nemaju nijednu mašinu za obradu zemlje. Jedan takav čovek došao je u posed 240ha obradivog poljorivrednog zemljišta.

Preko veza sa ljudima u vlasti do zemlje su došli i Bokići i Zoran Milosavljević. Milovan smatra da iz svih do sada pomenutih razloga ima pravo da traži poništenje licitacije i njeno ponovno održavanje, kao i da zahteva smenu i odgovornost svih koji su učestvovali u ovim malverzacijama. Kao i uvek u našoj zemlji kada se nešto ne može postići milom pokuša se postići silom, prinudom i pritiscima. Naš sagovornik je trpeo velike pritiske tokom licitacije kada mu je telefon neprestano zvonio, a zvali su ga svi koji su imali bilo kakav interes za licitaciju.

Sa Milovanom Papićem  smo razgovarali i o tome kome pogoduje stanje u poljoprivredi, a kome ne i zašto se regularno, po zakonu i na pošten način, ne može doći do poljoprivrednog zemljišta putem licitacije.

Čovek koji se godinama bavi poljoprivredom i od toga izdržava svoju porodicu i koji se godinama time bavi na pošten i savestan način nije dobio poljoprivredno zemljište na licitaciji jer je ono bilo namenjeno nekom drugom ko zemlju ne obrađuje.  Poljoprivrednici se pitaju da li treba da trpe pretnje i pritiske ili da izgube glavu jer rade sve po zakonu ili treba da se priklone vladajućoj eliti, da rade za njih i da licitiraju zemljište i obrađuju ga za njihov džep.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here