Ubistva novinara u Srbiji ostaju nerešena misterija

0
153

Mogućnost da utvrdimo ko je zaista ubio novinara Slavka Ćuruviju mi smo izgubili 2001. godine, rekao je za KTV advokat Božo Prelević.

Prošlo je više od dve decenije od ubistva Slavka Ćuruvije. Ni do danas naručioci tog ubistva nisu kažnjeni. Takođe, nije otkrivena u potpunosti ni politička pozadina tog ubistva. Zamolili smo poznatog advokata Boža Prelevića da prokomentariše vest da su se na presudu kojom su osuđeni počinioci zločina žalili i odbrana i tužioci.

Slavko Ćuruvija, vlasnik i novinar “Dnevnog telegrafa” ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine u prolazu ispred broja 35 u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ulica Ive Lole Ribara). Likvidiran je sa 17 hitaca u haustoru gde su se nalazile prostorije marketing službe “Dnevnog telegrafa”, a na četvrtom spratu i stan u kome je živeo. Branka Prpa, njegova nevenčana žena, takođe je pala na zemlju. U Ćuruviju je iz “škorpiona” ispaljeno 17 hitaca. Ubica je prvo pucao sa desne strane sa udaljenosti do metar i po, a potom i sa leve strane sa još manje udaljenosti. Lokva krvi se širila oko njegovog beživotnog tela u mračnom haustoru zgrade. Njegova nevenčana supruga, istoričarka, sa zemlje je gledala ubicu koji je stajao iznad nje. Udario ju je u glavu. Kako je kasnije ispričala, na glavi je imao crnu vunenu kapu i jaknu. Svedoci su kasnije ispričali da su na Ćuruviju pucala “dvojica napadača odevena u crno, sa crnim kapama koje su imale proreze za oči. Otkrili su i da su, nekon što su se čuli hici iz vatrenog oružja, iz haustora u punom trku istrčala dva muškarca. Otrčali su ka Takovskoj ulici. Ćuruviji su pucali u leđa, jedan hitac ga je pogodio u glavu, a drugi mu je prošao kroz srce. Ubice su drškom od pištolja udarile i onesvestile Branku Prpu. Na osnovu podataka koji su kasnije objavljeni iz tajnog izveštaja državne bezbednosti pod šifrom “Ćuran”, otkriveno je da je Ćuruviju i njegovu suprugu, do samog momenta ubistva neprestano pratilo oko 30 pripadnika Državne bezbednosti.

Do danas naručioci ubistva Slavka Ćuruvije nisu privedeni pravdi, kao ni za ubistvo Dade Vujasinović i drugih novinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here