U Melencima voda po sistemu kap po kap

0
492

Stanovnici Melenaca nemaju obezbeđeno osnovno ljudsko pravo – vodu, a kanalizacija je dostupna samo polovini sela.

Pravo na vodu je pravo, čije bi ostvarivanje u 21. veku svima trebalo da bude obezbeđeno jer je voda proglašena za jedno od osnovnih ljudskih prava. Pravo na vodu podrazumeva zdravstveno ispravnu, čistu, dostupnu i pristupačnu vodu za piće. Ovo osnovno pravo uskraćeno je stanovnicima Melenaca, koji već 2 godine imaju slab pritisak u vodovodnoj mreži zbog čega su u nemogućnosti da koriste vodu za osnovne potrebe: održavanje higijene i kuvanje. Ustanovljeno je da je problem izvorište i da je potrebno bušenje novih bunara, ali problem se i pored toga ne rešava.

Pored problema sa vodom, stanovnici naseljenog mesta Melenci imaju problem i sa kanalizacionom mrežom. Ni ovo elementarno pravo im nije obezbeđeno i pored toga što su sredstva za kanalizacionu mrežu u celom selu obezbeđena još davnih dana. Kanalizacija je izgrađena samo toliko da je dostupna polovini domaćinstava ovog sela dok druga polovina nema kanalizaciju i zbog toga mora da izdvaja 5000-6000 dinara mesečno za crpljenje septičkih jama.

S obzirom na to da se problemi u najvećem selu u Banatu ne rešavaju i da deluje da gradskim vlastima ti problemi nisu prioritetni postavlja se pitanje odnosa Saveta mesne zajednice Melenci i lokalne samouprave.

U priče ljudi na vlasti da se bore za to da mladi ostanu na selu stanovnici Melenaca ne veruju jer se ta ista vlast nije potrudila da im obezbedi vodu i kanalizaciju, a kamoli nešto drugo, kao što su proizvodni pogoni, što bi mlade moglo da natera na odluku da ostanu u svom mestu. Kako kažu, priča o selu i ostanku mladih na selu je politička priča koja se poteže uvek u vreme izbora.

I predsednik Saveta mesne zajednice Melenci, Veselin Frajić, svestan je problema koji postoji u Melencima kada je u pitanju pritisak u vodovodnoj mreži, ali rešenje nema.

Da li će problem sa pritiskom vode u Melencima početi da se rešava sada, u susret izborima, ostaje da se vidi. Bušenjem novog bunara možda će se problem pritiska u vodovodnoj mreži rešiti, ali šta će biti sa zdravom pijaćom vodom? Hoće li taj problem morati da sačeka naredne izbore? Hoće li naredni izborni ciklus morati da sačekaju i stanovnici Melenaca koji još uvek nemaju kanalizaciju? Sve se čini da će tako biti jer je veoma teško ono što je oteto od građana vratiti u kasu i ispuniti obećanja. Sem toga, da je iko brinuo pre izbora o stanovnicima Melenaca kanalizaciona mreža bi bila izgrađena u celom selu, a novi bunari bi bili izbušeni još pre 2 godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here