Sud: “Krlić Bubnjeviću da isplati 300.000 dinara za povredu časti i ugleda”

0
268

Presudom Osnovnog suda u Zrenjaninu Mirko Krlić, predsednik Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Srbije, obavezan je da isplati iznos od 300.000,00 dinara glavnom i odgovornom uredniku nedeljnog lista “Zrenjanin”, Daliboru Bubnjeviću, na ime pretrpljenog straha i duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda.

Osnovni sud u Zrenjaninu doneo je 5. marta presudu kojom se tuženi, Mirko Krlić, predsednik Odbora za kulturu i informisanje  Narodne skupštine Srbije i potpredsednik Gradskog odbora Srpke napredne stranke u Zrenjaninu, obavezuje da tužiocu, Daliboru Bubnjeviću, glavnom i odgovornom uredniku lista “Zrenjanin” isplati 300.000 dinara, od toga 100.000 dinara na ime pretrpljenog straha i 200.000 dinara na ime duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda.

Pravna bitka trajala je dve godine, a inicirana je uvredama i nasrtajem na Dalibora Bubnjevića tokom manifestacije “Hercegovačko sijelo” kom je Dalibor Bubnjević prisustvovao kao novinar dana 30.03.2018. godine. Kako se navodi u presudi utvrđeno je da je pomenutog dana Krlić najpre vređao, a potom u toaletu hotela „Vojvodina“ i ošamario Bubnjevića, što je potvrdilo i nekoliko svedoka. U presudi se navodi da je utvrđeno da je tužilac kritičnom prilikom doživeo strah maksimalnog intenziteta, kao i bojazan za svoj život i svoje zdravlje. Bubnjević je tvrdio da zbog svega nije mogao da objavljuje nedeljama svoju kolumnu u nedeljniku „Zrenjanin“, kao i da nije mogao u zadatim rokovima da se bavi poslovima sudskog veštačenja za koji ima licencu. Pored ovoga on je optužio Krlića i da je na sajtu Udruženja novinara Srbije objavio neistinit tekst u kom na ponižavajući način komentariše njegov rad kao glavnog i odgovornog urednika lista „Zrenjanin“, čime je povredio njegov ugled i čast. Krlić je osporio navode tužbe u celosti, tvrdeći da Bubnjević na pomenutoj manifestaciji nije bio u svojstvu novinara i da ga nije verbalno i fizički napao, ali njegovo svedočenje Osnovni sud nije prihvatio u celosti jer je smatrao da je iskaz dao u cilju postizanja uspeha u ovoj parnici i da je njegov iskaz u suprotnosti sa iskazima saslušanih svedoka.

Bubnjević je protiv Krlića podneo i krivičnu prijavu koju je sud naknadno odbacio jer u Krlićevim radnjama nije prepoznao elemente krivičnog dela. Nakon što je odbacilo krivičnu prijavu protiv njega za krivično delo ugrožavanje sigurnosti glavnog i odgovornog urednika lista „Zrenjanin“ Dalibora Bubnjevića, tužilaštvo je protiv Krlića podnelo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here