Ministar Nedimović: Poljoprivredni sektor je najmanje ugrožen tokom vanrednog stanja

0
250

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je poljoprivredni sektor najmanje bio ugrožen tokom vanrednog stanja usled pandemije koronavirusa i da je čak, za to vreme porasla tražnja za srpskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima na stranom tržištu.

On je najavio i nove konkurse u ruralnom turizmu.

Nedimović je na onlajn konferenciji “Poljoprivreda posle pandemije” rekao da je izvoz pšenice i brašna u aprilu i maju bio 50 odsto veći nego u istom periodu prošle godine. Prvi put smo, kako je rekao, izvezli jagnjeće i goveđe meso u UAE, a dobili smo i dozvolu za izvoz jabuka u Indiju tokom pandemije. Prema njegovim rečima, Srbija je morala da zabrani izvoz kukuruza preko određene kvote da ne bi došla u situaciju da ga nema za domaći stočni fond. Ministar je ukazao na to da je kriza najviše pogodila one u sektoru ranog povrtarstva, male mlekare i pčelare koji su stariji od 70 godina i nisu mogli da se kreću, ali i dodao da su oni dobili pomoć države. “18. maja je raspisan agrarni konkurs za nabavku opreme koja je namenjena biljnoj proizvodnji, dok smo konkurs za traktore domaće proizvodnje produžili do 13. juna, a imaćemo i nove konkurse u oblasti ruralnog turizma”, istakao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da je Srbija pokazala da je samodovoljna u osnovnim prehrambenim proizvodima, kao i da je u prvom kvartalu ove godine realizovala sve najznačajnije mere namenjene poljoprivrednim gazdinstvima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here