Otvoren pogon “Naš med”

0
504

U Rači je otvoren Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara, članova Saveza pčelarskih organizacija Srbije koji nosi naziv “Naš med”.

Pogon “Naš med” izgradili su Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i Opština Rača uz pomoć Vlade Srbije. Jedinstven je na prostoru Jugoistočne Evrope i oko 10.000 pčelara u Srbiji s nestrpljenjem je čekalo njegovo otvaranje. U ovoj fabrici oni će moći svoje tržišne viškove meda da prodaju. Pčelari SPOS-a pokazali su model svim drugim poljoprivrednim proizvođačima, kako udruživanje olakšava proizvodnju i opstanak na tržištu, time što sebi obezbeđuju lakši plasman robe, bez posrednika.

Izgradnja pogona sa opremom do sada je koštala preko 1,5 miliona evra. Za ostalu nedostajuću opremu i druge neophodne nabavke za kompletiranje fabrike za plasman meda na malo za velike kupce trebaće još oko 350.000 evra. Površina pogona je oko 1.500 kvadratnih metara. Kapacitet za prijem i pakovanje meda je oko 3.000 tona godišnje.

Pogon će pakovati kako konvencionalni med, tako i med iz standarda kvaliteta SPOS-a “Dobra pčelarska praksa – DPP” kao ekskluzivni proizvod u posebnoj zaštićenoj ambalaži. Izgradnja i opremanje fabrike do sada je finansirana iz sopstvenih sredstava SPOS-a u iznosu od 64,7 miliona dinara. Od toga 53 miliona je iz kredita Poštanske štedionice i 11,7 miliona od članarine. Novac je obezbeđen i iz donacija pčelara za gradnju – 12,8 miliona, pozajmili su sedam miliona dinara, a podrška opštine Rača u saradnji sa državom iznosi 80 miliona dinara.

Od toga 30 miliona su sredstva opštine Rača, a 50 miliona sredstva Vlade Republike Srbije, ne računajući oko 18,5 miliona za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke.

Vlada Republike Srbije finansirala je izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu kao i put ispred pogona SPOS-a kojim su rešeni komunalni problemi odvoda atmosferskih voda.

Pogon za prikupljanje, preradu i plasman meda do sada je opremljen homogenizatorom kapaciteta 22 tone i ta količina odgovara utovaru u jedan šleper. On služi za ujednačavanje kvaliteta meda. Dopremljena je i komora za dekristalizaciju,

U pogonu je opremljen i magacinski prostor regalima za palete u koje će se skladištiti burad od 250 do 300 kilograma. Kapacitet magacina je 750 tona i ta količina bi trebalo da se obrne baš četiri puta godišnje. Rad pogona pratiće se 24 sata dnevno preko 43 nadzorne kamere i svaki pčelar, koji je član Saveza pomoću broja svoje kartice moći će da se konektuje na sajt SPOS-a i u svakom momentu može da prati šta se dešava u fabrici. Predviđeno je da 80 odsto zaposlenih bude iz Rače, a preostalih 20 odsto zbog specifičnosti posla biće iz drugih mesta.Srbija ima preko 1.300.000 registrovanih košnica. Godišnja proizvodnja meda iznosi od šest do 11.000 tona. Naš med se najviše izvozi u Norvešku i Italiju. Izvoz meda u Evropsku uniju u poslednjih 10 godina kreće se u proseku od 2.000 do 3.000 tona godišnje. Prosečna vrednost izvoza meda je oko 10 miliona evra godišnje. SPOS okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here