U Rači je otvoren Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara, članova Saveza pčelarskih organizacija Srbije koji nosi naziv „Naš med“.

Pogon „Naš med“ izgradili su Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i Opština Rača uz pomoć Vlade Srbije. Jedinstven je na prostoru Jugoistočne Evrope i oko 10.000 pčelara u Srbiji s nestrpljenjem je čekalo njegovo otvaranje. U ovoj fabrici oni će moći svoje tržišne viškove meda da prodaju. Pčelari SPOS-a pokazali su model svim drugim poljoprivrednim proizvođačima, kako udruživanje olakšava proizvodnju i opstanak na tržištu, time što sebi obezbeđuju lakši plasman robe, bez posrednika.

Izgradnja pogona sa opremom do sada je koštala preko 1,5 miliona evra. Za ostalu nedostajuću opremu i druge neophodne nabavke za kompletiranje fabrike za plasman meda na malo za velike kupce trebaće još oko 350.000 evra. Površina pogona je oko 1.500 kvadratnih metara. Kapacitet za prijem i pakovanje meda je oko 3.000 tona godišnje.

Pogon će pakovati kako konvencionalni med, tako i med iz standarda kvaliteta SPOS-a „Dobra pčelarska praksa – DPP“ kao ekskluzivni proizvod u posebnoj zaštićenoj ambalaži. Izgradnja i opremanje fabrike do sada je finansirana iz sopstvenih sredstava SPOS-a u iznosu od 64,7 miliona dinara. Od toga 53 miliona je iz kredita Poštanske štedionice i 11,7 miliona od članarine. Novac je obezbeđen i iz donacija pčelara za gradnju – 12,8 miliona, pozajmili su sedam miliona dinara, a podrška opštine Rača u saradnji sa državom iznosi 80 miliona dinara.

Od toga 30 miliona su sredstva opštine Rača, a 50 miliona sredstva Vlade Republike Srbije, ne računajući oko 18,5 miliona za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke.

Vlada Republike Srbije finansirala je izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu kao i put ispred pogona SPOS-a kojim su rešeni komunalni problemi odvoda atmosferskih voda.

Pogon za prikupljanje, preradu i plasman meda do sada je opremljen homogenizatorom kapaciteta 22 tone i ta količina odgovara utovaru u jedan šleper. On služi za ujednačavanje kvaliteta meda. Dopremljena je i komora za dekristalizaciju,

U pogonu je opremljen i magacinski prostor regalima za palete u koje će se skladištiti burad od 250 do 300 kilograma. Kapacitet magacina je 750 tona i ta količina bi trebalo da se obrne baš četiri puta godišnje. Rad pogona pratiće se 24 sata dnevno preko 43 nadzorne kamere i svaki pčelar, koji je član Saveza pomoću broja svoje kartice moći će da se konektuje na sajt SPOS-a i u svakom momentu može da prati šta se dešava u fabrici. Predviđeno je da 80 odsto zaposlenih bude iz Rače, a preostalih 20 odsto zbog specifičnosti posla biće iz drugih mesta.Srbija ima preko 1.300.000 registrovanih košnica. Godišnja proizvodnja meda iznosi od šest do 11.000 tona. Naš med se najviše izvozi u Norvešku i Italiju. Izvoz meda u Evropsku uniju u poslednjih 10 godina kreće se u proseku od 2.000 do 3.000 tona godišnje. Prosečna vrednost izvoza meda je oko 10 miliona evra godišnje. SPOS okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova.