Prvoslav Davinić o povlačenju priznanja Kosova

0
148

Ukoliko mi prestanemo sa lobiranjem za odustajanje od priznanja, a kosovski političari prestanu da traže prijem u Ujedinjene nacije, stvorio bi se status quo, i mogli bi da sednemo za pregovarački sto i da pitanje Kosova rešimo putem pregovora, rekao je za KTV čuveni karijerni diplomata Prvoslav Davinić.

Evidentan je pritisak Amerike da Srbija prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova. Dvocifren broj država prihvatilo je predlog Srbije da promeni svoju odluku i povuče priznanje. I sama Priština je ovu diplomatsku inicijativu istakla kao prepreku za nastavak pregovora u Briselu. Na koji način je Srbija uspela da privoli pojedine države da promene odluku o priznanju Kosova?

Cilj Srbije, koji nije skrivan od javnosti i koji je u nekoliko navrata i pominjao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić jeste da da broj država koje su priznale Kosovo tokom protekle godine padne ispod 100, što se i dogodilo. Šef srpske diplomatije je u martu ove godine rekao da  trenutno, od 193 članice UN-a, 92 zemlje priznaju nezavisno Kosovo, 96 zemalja ne priznaje Kosovo, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno uglavnom priznaju Kosovo, ali više ne glasaju za Kosovo. „To znači da Kosovo više nema većinu u UN“, rekao je ministar Dačić. Naglasio je da je ovo „otpriznavanje“ nezavisnosti Kosova od posebne važnosti za Beograd i podsetio da je Sijera Leone bila među prvim državama koja je priznala nezavisnost Kosova 2008. godine, a da je sada baš ta zemlja poslednja, 18. po redu, koja je povukla priznanje nezavisne države Kosovo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here