Dragan Petrović – od izbora u SAD zavise odnosi Kine i Amerike u budućnosti

0
126

Ako Tramp pobedi na predstojećim izborima Amerika će naći neki način saradnje sa Kinom i Rusijom dok će se ukoliko pobede demokrate prema najvećim svetskim silama uspostaviti monopolistički odnos.

Odnosi između Amerike i Kine ulaze u novu fazu posle pandemije COVID19. Neki predviđaju hladni rat niskog intenziteta između Pekinga i Vašingtona, dok neki predviđaju nove bilateralne ugovore dveju najvećih sila. Kojim tokom će krenuti odnosi Amerike i Kine pitali smo Dragana Petrovića, profesora Instituta za međunarodnu politiku.

Odnosi između Kine i Amerike su narušeni otkako je administracija američkog predsednika Donalda Trampa počela da zaoštrava dugotrajnu konfrontaciju u pogledu pitanja koja sežu od teritorija i trgovine do visoke tehnologije namenjene komunikacijama, a takvi, veoma napeti odnosi, pogoršani su usled razmene teških optužbi zbog odgovornosti za širenje novog korona virusa. Intenzivno optuživanje Kine utiče na javno mnjenje SAD. Anketa sprovedena u martu pokazala je da gotovo polovina anketiranih iz SAD vidi Kinu kao „kritičnu pretnju“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here