U atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin predstavljena je nova knjiga Milana Micića

0
199

Promocija nove knjige dr Milana Micića, pod nazivom „Srpski dobrovoljci iz Banata, Bačke i Baranje od 1914. do 1918.” održana je 24. juna u atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin. Ključni deo knjige, prema rečima autora, je spisak 4.400 imena srpskih dobrooljaca iz starih banatskih, bačkih i baranjskih sela.

U atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin predstavljena je knjiga dr Milana Micića, pod nazivom “Srpski dobrovoljci Banata, Bačke i Baranje od 1914. do 1918. godine”. O knjizi su govorili istoričari Miodrag Cvetić i Dimitrije Mihajlović, ispred izdavača Banatskog kulturnog centra Senka Vlahović, kao i autor dr Milan Micić, koji je rekao da je ključni deo knjige spisak od 4.400 imena srpskih dobrovoljaca iz starih banatskih, bačkih i baranjskih sela. Knjiga govori o dobrovoljcima srpske vojske  sa područja Banata, Bačke i Baranje koji su tokom Velikog rata aktom svog dobrovoljstva doprineli pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu, činu prisjedinjenja njihovih krajeva Kraljevini Srbiji i stvaranju jugoslovenske države 1918. godine. Autor knjige Milan Micić je prikupljao imena učesnika, čime je u istoriju uveo svakog pojedinačno. Prikupljanje imena onih koji su junački, na svojim plećima, sa velikom hrabrošću i požrtvovanošću izneli rat i doneli slobodu je podjednako važno kao i popisivanje onih koji su dali svoj život za slobodu. Ova knjiga biće od velike koristi novim generacijama, potomcima dobrovoljaca, učesnika Velikog rata za izučavanje porodičnih genealogija, ali i najbolji čuvar kulture sećanja na njihove pretke.

U sastavu Prve srpske dobrovoljačke divizije, tokom borbi koje je vodila ratne 1916. godine na frontu u Dobrudži, više od trećine dobrovoljaca je bilo rodom sa ovih prostora. Slično stanje je bilo i neposredno pred proboj Solunskog fronta, gde su oni od ukupnog broja dobrovoljaca u srpskoj vojsci činili gotovo četvrtinu. Autor objašnjenje ove pojave vidi u srpskoj nacionalnoj ideji koja se u svojoj modernoj formi oblikovala tokom istorijskog razvitka srp­skog naroda u Habzburškoj monarhiji, a naročito onog njegovog dela koji je istorijski trajao u Ugarskoj. Iz tog razloga je odziv u dobrovoljce srpske vojske među Srbima Banata, Bačke i Baranje svojom masovnošću nosio karakter kolektivnog stava i kolektivne odluke.

Milan Micić je rođen 1961. godine u Zrenjaninu. Doktor je istorijskih nauka. Autor je trideset i šest knjiga iz istoriografije, istorijske esejistike, dokumentarne proze, kratke proze i poezije. Istoriografske teme su mu srpski dobrovoljački pokret u Prvom svetskom ratu i kolonizacija Vojvodine u 20. veku, kao i dnos književnog i istorijskog segmenta u srpskoj književnosti druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here