Vladimir Kovčin o efikasnosti hidroksihlorokina

0
233

Kompanija Galenika je snabdela tržište većom količinom leka hidroksihlorokin, pa prestala s njegovom proizvodnjom. Jako je teško reći koliko je hirdoksihlorokin, u kombinaciji s drugim lekovima, efikasan u lečenju virusa korona, rekao je onkolog Vladimir Kovčin.

Hidroksihlorokin je lek koji se koristi kod pacijenata sa težom kliničkom slikom virusa korona, a poznat je kao antimalarik. Terapija koja se koristi uz ovaj lek su i antiretrovirusni lekovi koji su se koristili i za infekcije od drugih virusa. Koliko je efikasna ova kombinacija lekova?

Nakon što je distribuirala 372.000 tableta hidroksihlorokina u aprilu, Galenika je prestala da proizvodi ovaj lek i nema u planu dalju proizvodnju, izjavio je generalni direktor Galenike Rikardo Vian Markes.Kompletnu količinu tog leka, rekao je Markes, Galenika je donirala Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Kako je naveo, uvođenje tog leka u terapiju je isključivo odgovornost lekara koji jedini imaju mogućnost da odlučuju o tome koja je najbolja opcija za pacijente o tome kako primenjivati terapiju. Pitanje o bezbednosti hidroksihlorokina dospelo je u fokus javnosti nakon što je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da će iz svoje globalne studije o lečenju kovid pacijenata izostaviti hidroksihlorokin.

Prethodno je u medicinskom časopisu Lanset objavljena studija u kojoj se navodi da među kovid pacijentima koji su uzimali hidroksihlorokin postoji veći rizik od smrti i srčanih problema. Na drugoj strani, Svetska zdravstvena organizacija je najavila da će ispitati sve podatke o bezbednosti ovog antimalarika, koji je u javnosti postao najpoznatiji kao lek za koronu. Proizvodnju hlorokina u Galenici prvi je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok su premijerka Ana Brnabić i direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić u aprilu rekle da su proizvedene količine ovog leka u Galenici dovoljne za trenutne potrebe ali i za budući mogući talas epidemije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here