Teša Tešanović o odnosima Kine i Srbije

0
242

Jedan od retkih teško osporivih uspeha spoljne politike Srbije su dobri odnosi s Kinom. U ovo doba kada svi napadaju Kinu, običnim Kinezima je drago da ih neko pohvali kao Srbija, rekao je za KTV novinar Teša Tešanović.

Mediji su izvestili da je zahvalnica koju je poslao predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedniku Kine Si Đi Pingu imala veoma dobar odjek u kineskoj javnosti i da je postala hit na društvenim mrežama. Mnogi tvrde da je Srbija jedini pravi saveznik i prijatelj Kine na Balkanu i da ovo „čelično prijateljstvo“nije zasnovano samo na ekonomskim interesima. Koliko Kinezi znaju o Srbiji i da li je moguće produbiti to prijateljstvo?

„Dok mnoge zemlje ofanzivno zahtevaju od Kine razjašnjenje porekla korona-virusa i prebacuju joj zbog toga što je izbijanje epidemije predugo držala u tajnosti, Srbija, koja je isto tako žestoko pogođena virusom Kovid-19, bira drugi put“, piše Velt. Nemački list napominje da je Vlada Srbije „sredinom maja počela onlajn-kampanju u Kini, kako bi animirala turiste da putuju u tu zemlju“. Ovo je još jedan dokaz da naša zemlja ima posebno razvijene odnose s Kinom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here