Vulin na snimanju filma Koridor 92.

0
188

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji zajedno sa dramskim umetnicima učestvuju na snimanju filma „Koridor 92“ u okolini Vršca. On je tom prilikom rekao da je ovaj film način da ispričamo istinu o građanskom ratu na prostoru Bosne i Hercegovine.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je prilikom obilaska pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na snimanju filma istakao da bez bitke za Koridor ne bi bilo Republike Srpske, kao i da je dokumentarno-igrani film o toj bici naš način da ispričamo istinu o građanskom ratu u kome su Srbi bez svoje volje, nametnuto učestvovali. On je još rekao i to da Srbi imaju pravo da se sećaju, a da država Srbija ima obavezu da brine o sećanju Srba gde god da oni žive.

Dokumentarno-igrani film autorke Slađane Zarić o probijanju Koridora 1992. godine, koji je koprodukcija Vojnofilmskog centra „Zastava film“, Radio-televizije Srbije i Radio Televizije Republike Srpske, snima se u vršačkom selu Laudonovac, a naredna snimanja odigraće se na poligonu „Nikinci“ i kod Šapca na reci Savi. Scene su snimane u napuštenoj kasarni u Rumi, u vojnom objektu „Brile“, kao i u vojnim kompleksima „Manđelos“ u Sremskoj Mitrovici i „Pasuljanske livade“.

Snimanje filma podeljeno je u dve etape – razgovore sa učesnicima borbi, koji su snimani u Banjaluci i Beogradu i dramsku rekonstrukciju događaja koja je snimana sa pripadnicima Vojske Srbije u Republici Srbiji. Pored aktera bitke i glumaca iz Srbije i Republike Srpske, kao statisti u filmu su angažovani pripadnici Vojske Srbije iz Prve, Druge i Treće brigade kopnene vojske, dok je tehničku podršku pružila Komanda za obuku.

Film je posvećen bitkama koje su oslobodile prolaz-koridor Bijeljina-Banjaluka 1992. godine i hronološki prati dešavanja od prelaska hrvatske vojske preko Save, formiranja logora, stradanja Srba u Odžaku, Derventi i pogibije 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje. Vojna operacija „Koridor“ trajala je od 28. juna do 6. oktobra 1992. godine na prostoru Posavine. U akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, a ranjeno je 1.918 boraca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here