Ana Lalić: Dobitnica nagrade za slobodu govora

0
312

Novinari u Srbiji često su zastrašivani, a dešavalo se da budu i ubijeni, zato što rade posao u javnom interesu. Među novinarima kojima je ove godine vlast pokušala da stavi “flaster preko usta” nalazi se i Ana Lalić iz Novog Sada.

Novinarka Ana Lalić dobitnica je ovogodišnje Nagrade za slobodu govora. Laureati ove nagrade su novinari koji su bile žrtve represije države u kojoj rade. Upitali smo Anu Lalić koliko joj znači ovo međunarodno priznanje?

Vreme pandemije i vanrednog stanja je često loše vreme za slobodu govora. Zato je Dojče vele ove godine kao laureate tradicionalne Nagrade za slobodu govora (Freedom of Speech Award) odabrao 17 novinarki i novinara sa četiri kontinenta koji su, suočeni sa represijom, izveštavali u javnom interesu.

„Svaki građanin ima pravo na informacije  potkrepljene činjenicama. Svaka forma cenzure može da košta života! Pokušaji da se kriminalizuje izveštavanje o aktuelnoj situaciji jasno povređuje slobodu mišljenja“, rekao je generalni direktor Dojče velea Peter Limburg, obrazlažući nagradu.

Među laureatima je i Ana Lalić, novinarka portala nova.rs, koja je početkom aprila provela noć u pritvoru osumnjičena za „uznemiravanje javnosti i širenje panike“ jer je izveštavala o očajnim uslovima u Kliničko-bolničkom centru Vojvodine. Pre nekoliko dana je Tužilaštvo konačno obustavilo postupak protiv Ane Lalić zbog nedostatka dokaza.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here