Vučić na Bledskom strateškom forumu

0
88

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Republici Sloveniji gde je danas učestvovao na liderskom panelu 15. Bledskog strateškog foruma “Evropa posle Bregzita i Kovida 19”. Predsednik Vučić je poručio da Srbija pripada Evropskoj uniji, da joj je ona potrebna, ali i da Unija treba da pokaže više poštovanja prema srpskom narodu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na 15. Bledskom strateškom forumu, tradicionalno glavnom spoljnopolitičkom događaju u Sloveniji, na kom je bio jedan od glavnih govornika na liderskom panelu “Evropa posle Bregzita i Kovida-19”. Vučić je u kratkom obraćanju na otvaranju liderskog panela rekao da postoji deo građana koji ne podržava evropske integracije, posebno zbog kosovskog pitanja, ali da to ne utiče na političku odluku o evropskom putu Srbije.

Predsednik je rekao da je uvek bio veoma jasan i još jednom ponovio poruku da je Srbija na evropskom putu i da mu je posvećena, ali da Srbija takođe vidi da ona nije glavna tema među zemljama EU, što je, kako je rekao, i normalno u ovim okolnostima. Vučić je rekao da nismo nikad potcenili podršku koju smo dobili do sada, ali i da istovremeno imamo sopstveno mišljenje i da vidimo šta se dešava unutar Unije i između EU i SAD.

Predsednik Srbije je rekao da su možda i ljudi iz EU očekivali više poštovanja sa naše strane i da bi obe strane trebalo da učine koliko mogu da poboljšaju stvari i dodao da je Srbija na evropskom putu, iako vidimo mnogo teškoća i ne pripadamo naprednim ekonomijama. On je naglasio da Srbija mora da sarađuje sa Unijom i Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju Kosova, ukazujući da će se o političkom statusu raspravaljati pod pokroviteljstvom EU, a o ekonomskim pitanjima sa SAD.

Vučić je rekao da misli da Srbija pripada Evropi i da nam je potrebna Evropa. On je još rekao da treba da učinimo najviše što možemo da podignemo popularnost EU i više naglasimo doprinos EU razvoju naše privrede i političkog sistema. Sa druge strane, kako je rekao, i mnoge stvari unutar EU treba da se promene kada se govori o odnosu prema Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here