Gotovo polovina sezonaca u poljoprivredi je uvedena u legalne tokove

0
84

Pojednostavljena procedura prijave putem portala i aplikacije uvela je u legalne tokove 47% sezonskih radnika u poljoprivredi.

Za godinu i po dana primene novog sistema prijave sezonskih radnika putem aplikacije i portala, poslodavci su angažovali ukupno 37.597 sezonaca i tako su doprineli da sezonski radnici ostvare pravo na penzijski staž i zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu.

Rezultat nove procedure je utoliko važniji što je do pre dve godine ugovor imalo svega 5% od oko 80.000 sezonaca koliko se procenjuje da radi u poljoprivredi u Srbiji.

Efekti primene Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, pokazali su da su poslodavci prihvatili novi sistem. To se posebno vidi po broju elektronskih prijava u odnosu na broj zaključenih ugovora o privremenim i povremenim poslovima, koji se zadržao na proseku od oko 3.000 godišnje, i to pre svega za radnike angažovane na period od 90 do 95 dana. Brzinu prijavljivanja i fiksni iznos poreza, koji se plaća putem onlajn registracije je ključna prednost u odnosu na skuplju i komplikovaniju proceduru potpisivanja ugovora na papiru.

Portal i aplikaciju je koristilo 413 poslodavaca, od čega su 127 fizička lica, odnosno vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, koji su na ime poreza i doprinosa dosada uplatili više od 400 miliona dinara u budžet Republike Srbije. Novi, jednostavniji način prijave i odjave u samo par minuta, koji podrazumeva da poreze i doprinose plate samo za one dane kada je sezonski radnik zaista radio, motivisao je poslodavce da ih prijave.

Statistika pokazuje da su poljoprivredna gazdinstva sezonske radnike angažovala u proseku na 15 dana, a kompanije na 21. Prosečan broj sezonaca angažovanih na gazdinstvima bio je 46 dok je firmama bilo potrebno u proseku i do tri ipo puta više radnika. Najviše prijavljenih sezonaca bilo je u dobi od 46 do 60, kao i između 18 i 30 godina.

Za dalje uvođenje sezonskih radnika u legalne tokove biće potrebno da resorni organi dodatno informišu i poslodavce i radnike o postojanju i prednostima nove procedure, a kao najveće benefite prijave vide u ostvarivanju prava na penziju, veću sigurnost i zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu.

Proširenje postojećeg zakona na druge delatnosti, kao sto su poslovi u kući, turizam i ugostiteljstvo i gradjevinarstvo osim što bi doprinelo smanjenju sive ekonomije pomoglo bi građanima, koji su ostali bez posla, da lakše nađu novi angažman.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here