Bijeljina – Obuka za voćare

0
110

U okviru realizacije programa Razvoja tržišne poljoprivrede u BiH, koji finansira USAID, održano je predavanje za voćare, s ciljem da se proizvođačima približi koncept integralne proizvodnje, gde se akcenat stavlja na ekološki način proizvodnje, s akcentom na očuvanje životne sredine i zdravlja stanovništva.

Uslova za integralnu proizvodnju ima u Srpskoj, ocjenjuju stručnjaci. Voćarstvo je grana poljoprivrede, koja zahteva konstantnu edukaciju, usvajanje novih saznanja i obavezno investiranje, kako bi se proizvodnja izvela do kraja, te da bi se u zasadima došlo do kvalitetnog ploda koji drži konkurentnost na evropskom tržištu i tako proizvođačima garantuje veću cenu i izvesniju ekonomsku dobit.

Voćari majevičkog kraja su kažu trenutno nekoliko koraka iza evropskih proizvođača, ipak pokazali su godinama unazad da rekordnih prinosa i kvalitetnog roda može biti na ovom terenu. Međutim, da bi bili rame uz rame sa kolegama u Evropi, vreme je kažu da se odustane od tradicionalnog načina proizvodnje.

A dok usvajaju nova saznanja uz obuku o primeni novih tehnologija u uzgoju voća, brinu voćari isti brigu koja ih je stigla i u godini pandemije u sezoni berbe voća. Priznaju da je u ovakvim okolnostima teško do berača, uprkos solidnim dnevnicama koje bi ih s većim elanom privukle u voćnjake. S druge strane ima i razloga za zadovoljstvo, potražnje za domaćim voćem ne manjka, pa će ova sezona mnogima doneti i ekstra profit.

Osim stručnih predavanja o makro i mikro hranljivim elementima u zemljištu, te stepenu diferencijacije pupoljaka kod jabučastih i koštičavih voćnih vrsta i pravilnoj i izbalansiranoj prihrani voća, održana je u ugljevičkim zasadima voća i praktična obuka za proizvođače. Predstavljen je način uzimanja uzoraka zemljišta na kojem je planirano podizanje novih zasada voća, kao i postupak uzorkovanja s ciljem pravilne ishrane lista. Edukacije će osim voćara u ovoj regiji proći i proizvođači u svim voćarskim krajevima Srpske.

Poljoprivredni institut Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem voćara Srpske konkurisao je na projekat Farma dva, koji voćarima donosi prezentaciju novina u zahtevnom poslu. Usled pandemije virusa korona implementacija projekta je pretrpela određene izmene, pa će uz skraćenu proceduru kada je izvođenje obuke u pitanju, projekat biti završen već krajem septembra meseca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here