Borko Stefanović – Sporazum u Vašingtonu je štetan po Srbiju

0
194

Posledice sporazuma u Vašingtonu su veoma štetne i negativne po Republiku Srbiju, one su negativne po naš evropski put, one su negativne po naš odnos prema arapskom svetu i arapskim državama, rekao je Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

Međusobno priznanje Kosova i Izraela bila je glavna vest svetskih medija. Ovaj potez mogao bi dalekosežno da utiče na odnos Kosova sa arapskim svetom. Srbija je jedna od prvih zemalja koja će premestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim i tom odlukom je ugrozila interese muslimanskih država iz tog regiona, pogotovo onih koje nisu priznale Kosovo. Kakve će biti posledice ovakvih odluka Kosova i Srbije, upitali smo zamenika predsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića.

U sporazumu potpisanom u Vašingtonu postoje tri tačke koje se direktno odnose na bliskoistočne teme: međusobno priznanje Izraela i Kosova, otvaranje ambasada Srbije i Kosova u Jerusalimu i osuda libanskog pokreta „Hezbolah“ i njegovo uključivanje u listu terorističkih organizacija.

Borko Stefanović je naglasio da smo mi potpisivanjem tog sporazuma svoje interese podredili političkim interesima Donalda Trampa u susret izborima u Sjedinjenim Američkim Državama i da je sporazum potpisan iza leđa Evropske unije o čemu svedoči i izjava portparola Evropske komisije koji je rekao da Evropska unija nije bila obaveštena o dogovoru Beograda i Prištine koji se tiče diplomatskih odnosa i preseljenja ambasada. On je podsetio da je EU neutralna u vezi s Jerusalimom i da premeštanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim predstavlja kršenje rezolucije Saveta bezbednosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here