IPARD program – Javni poziv za investicije u ruralni turizam

0
191

U toku je javni poziv iz IPARD programa koji se odnosi na investicije u ruralni turizam i traje do 31. oktobra ove godine.

Prvi i osnovni uslov da bi potencijalni investitor mogao da konkuriše za javni poziv iz IPARD programa  jeste da ima upisano poljoprivredno gazdinstvo u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG). Takođe, gazdinstvo mora biti u aktivnom statusu. To se odnosi na sve podnosioce prijava – i na fizička lica, i na preduzetnike, i na mikro i mala preduzeća. Dakle, svi moraju imati registrovano gazdinstvo, bilo na lično ime, bilo u okviru firme.

U Registar poljoprivrednih gazdinstava se mogu upisati gazdinstva koja imaju najmanje 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, na kojima fizička lica, preduzetnici i privredna društva obavljaju poljoprivrednu proizvodnju, kao i gazdinstva koja su manje veličine, a na kojima se obavlja stočarska, vinogradarska, povrtarska proizvodnja, odnosno drugi oblici poljoprivredne proizvodnje, prerada poljoprivrednih proizvoda, ili se obavljaju nepoljoprivredne aktivnosti kao što su seoski turizam, stari zanati i sl.

Fizičko, odnosno pravno lice koje namerava da se bavi ugostiteljsko –turističkom delatnošću, a ne poseduje zemljište, niti životinje, može upisati u registar poljoprivrednog gazdinstva drugo zemljište ili građevinsku celinu na kome obavlja drugu delatnost, odnosno nepoljoprivrednu aktivnost. Zahtev za upis u registar poljoprivrednih gazdinstava se podnosi područnoj jedinici Uprave za trezor prema mestu prebivališta budućeg nosioca poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na teritoriju gde se nalaze objekti, životinje, odnosno zemljište, koji su predmet upisa u Registar.

Poljoprivredno gazdinstvo se u Registar poljoprivrednih gazdinstava automatski vodi kao gazdinstvo u aktivnom statusu, osim ako se steknu uslovi za pasivni status, kao što su izostanak obnove registracije, prestanak nekih od uslova za upis u Registar, neizvršavanje određenih obaveza i nepridržavanje propisa i sl.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here