Kosta Čavoški o Vašingtonskom sporazumu

0
199

Sve što u međunarodnim odnosima šef države potpiše to se smatra međunarodnom obavezom, jedino što ta obaveza ne valja, rekao je povodom Vašingtonskog sporazuma akademik Kosta Čavoški.

Srbija se sporazumom u Vašingtonu obavezala da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. Time će se Srbija pridružiti Americi i Gvatemali, kao treća država koja se odlučila na ovakav potez. Upitali smo akademika Kostu Čavoškog šta ovakav potez znači sa aspekta međunarodnog prava.

Ukoliko se dogodi da Srbija premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, biće to u suprotnosti sa međunarodnom pravom i štetiće tradicionalno prijateljskim odnosima Srbije i Palestine, izjavio je ambasador Palestine u Beogradu, Mohamed Nabhan.

On je naveo da bi to bilo u suprotnosti sa rezolucijama Ujedinjenih nacija koje se odnose na palestinsko pitanje i “na Jerusalim kao okupiran grad” i da to ugrožava prava palestinskog naroda da ostvaruje svoju državu na svim teritorijama koje je Izrael okupirao 1967. godine, uključujući Jerusalim.

Veći deo međunarodne zajednice ne priznaje zvanično Jerusalim kao glavni grad Izraela i smatra da takvo priznanje mora biti deo rešenja decenijskog sukoba sa Palestincima po modelu dve države u kojem će istočni Jerusalim biti glavni grad buduće palestinske države. Ambasador Nabhan, koji važi za prijatelja Srbije i srpskog naroda, se nada da će se prijateljska Srbija ograditi od štetnih postupaka po odnose dve zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here