Tradicionalna Mužljanska svadba – Običaji

0
166

Tradicionalna Mužljanska svadba održana je ove godine po 15. put. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa tim kako su svadbe u Mužlji izgledale od naseljavanja pa do danas.

Manifestacija Tradicionalna Mužljanska svadba u organizaciji Udruženja negovalaca starih običaja Remus organizovana je ove godine po 15. put, ali u nešto drugačijim okolnostima zbog epidemije korona virusa. Posetioci su ipak imali priliku da se upoznaju sa najvažnijim običajima tokom Mužljanske svadbe. Tradicionalnom mužljanskom svadbom prema rečima potpredsednika udruženja Remus naziva se svadba organizovana po običajima nastalim od perioda naseljavanja Mužlje do 50-ih godina. Ti običaji zadržali su se do 90-ih godina.

Vezu između mladinih i mladoženjinih svatova držali su buklijaši i buklijašice i sva zbivanja tokom svadbe bila su pod njihovom dirigentskom palicom.

Glavno mesto na svadbama, pored mlade i mladoženje, zauzimali su njihovi kršteni kumovi.

Mužljansku svadbu odlikuje i to što nevestu i mladoženju na građansko i crkveno venčanje svatovi prate odvojenim putevima, a nakon ceremonija mladi bračni par zajedno nastavlja put na u svatove neveste gde ona pleše tradicionalni ples sa svojom rodbinom. Nakon plesa, uz recital buklijaša mlada se oprašta od svojih roditelja i kreće, uz pratnju svojih buklijašica sa svojim mužem u njegove svatove gde pleše ples i sa njegovim gostima. Nakon tog plesa nevesta se presvlači u crvenu haljinu i nudi goste kolačima i pićem. Pred zoru pristižu gosti iz mladine kuće, prije razmenjuju torte i potom sledi doručak. Kasnije, kada se većina gostiju uputi svojim kućama mladi par kreće na počinak.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here