Pobeda opozicije u Crnoj Gori je senzacionalan uspeh, rekao je naučni savetnik Dragan Petrović.

Izbori u Crnoj Gori za mnoge su doneli brojna iznenađenja i ocenjeni su kao istorijski. Milo Đukanović ostao je bez parlamentarne većine i bez mogućnosti da kontroliše rad vlade. Nova vlada najavila je ukidanje Zakona o slobodi veroispovesti, ali i obnavljanje dobrosusedskih odnosa sa Srbijom. Pitali smo naučnog savetnika Dragana Petrovića da li su realna očekivanja da će nova crnogorska vlada uspeti da poboljša odnose sa zvaničnim Beogradom bez povlačenja priznanja Kosova.

Dragan Petrović smatra da se pobedom opozicije situacija u Crnoj Gori menja iz korena i da će doći do poboljšanja odnosa sa Srbijom na svim poljima, kao i do vraćanja prava srpskoj manjini u Crnoj Gori što će se najbolje videti u ukidanju Zakona o slobodi veroispovesti i i zabrane isticanja trobojke dok je status Kosova i Metohije veliko pitanje koje će se rešavati u praksi.

To da su Crna Gora i Srbija prijateljske zemlje poručeno je i iz redova opozicije nakon izbora u Crnoj Gori kada je Zdravko Krivokapić rekao da će bez obzira na politiku podela koju je do sada vodila vladajuća Demokratska partija socijalista odnosi Srbije i Crne Gore u budućnosti biti potpuno prirodni i prijateljski.