Izađi mi na teglu u Zrenjaninu – Dve najbolje ekipe idu u finale u Beogradu  

0
125

Na Trgu slobode održana je manifestacija Izađi mi na teglu. U kuvanju ajvara nadmetalo se 10 ekipa sa po 6 članova. Dve najuspešnije ekipe iz našeg grada učestvovaće u finalu u Beogradu 10. oktobra.

U okviru sedme sezone najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu Izađi mi na teglu na Trgu slobode u Zrenjaninu održano je takmičenje u kuvanju ajvara, koje je otvoreno nastupima kulturno umetničkih društava Pionir i Đerđef. Ove godine karavan Izađi mi teglu je obišao 12 gradova, a takmičenje je, zbog epidemije korona virusa, održano unešto izmenjenim okolnostima pa se tako, umesto 15 nadmetalo 10 ekipa, koje su imale najviše po 6 članova. Kao i svake godine, učesnicima su obezbeđeni svi uslovi za nadmetanje: kompletno opremljeni takmičarski štand, paprika, drva, tegle, ulje, šećer i so. Njihov zadatak bio je da ponesu svoj pribor za pripremanje ajvara i da se potrude kako bi pripremili najukusniji ajvar i odneli pobedu. Sedma sezona biće krunisana i pokretanjem web platfore koja će okupiti male proizvođače iz Srbije.

Finale sedme sezone najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu “Izađi mi na teglu”, održaće se u partnerstvu sa Centrom beogradskih festivala u subotu, 10. oktobra sa početkom u 11 časova u blizini Ade Ciganlije, gde će se videti ko je najbolji ajvar majstor u Srbiji za 2020. godinu. Svi učesnici će, prema sada već ustaljenom običaju, predstaviti mesto i kraj iz kog dolaze na jedan autentičan način, ističući tradiciju, negovanje lokalnih običaja i gastronomske specijalitete. Naš grad predstavljaće dve najbolje od 10 ekipa koje su se nadmetale na Trgu slobode.

U proteklih šest sezona karavan je obišao 160 gradova, a u pripremanju ajvara nadmetalo se oko 3.000 takmičarskih ekipa i 18.000 učesnika. Takmičari su ispekli preko 750.000 komada paprike i napunjeno je oko 30.000 tegli ajvara. Manifestaciju je do kraja šeste sezone posetilo čak 750.000 posetilaca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here