Sava Mihajlović o prevenciji i kažnjavanju nasilja

0
195

Edukacijom dece u školama i upoznavanjem učenika sa posledicama nasilnog ponašanja u društvu, kao i propisanim krivičnim sankcijama za ta krivična dela, može se podići svest o ovoj temi i smanjiti tenzije u društvu, rekao je advokat Sava Mihajlović.

Nasilje je postalo naša svakodnevnica. Ono nas okružuje sa svih strana i niko od njega nije zaštićen, čak ni oni najmlađi. Posledice toga su učestale masovne tuče, vršnjačko i porodično nasilje, teška krivična dela koja se završavaju fatalnim ishodom. Upitali smo advokata Savu Mihajlovića šta možemo kao društvo da uradimo kako bi nasilnici bili adekvatno kažnjeni i kako bismo smanjili tenzije u društvu.

Preventiva protiv svih vrsta nasilničkog ponašanja je u edukaciji, a kod dece treba razvijati empatiju, veštinu komunikacije, toleranciju i učiti ih da na jedan konstruktivan način rešavaju probleme. Slučajevi vršnjačkog nasilja u školama odraz su stanja u društvu i nekvalitetnih porodičnih odnosa, a stručnjaci su saglasni da uzroci ove pojave imaju uporišta kako u društvu, tako i u porodici. U svakom slučaju, niko, nikada, i ni pod kojim uslovima ne treba da trpi nasilje, već treba da se bori protiv toga da bude žrtva, i da radi na tome da postane pobednik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here