Promocija Nacionalnog programa za preporod sela Srbije

0
150

Nacionalni tim za preporod sela, koji uočava probleme i daje predloge socijalnih reformi u selima Srbije, predstavio je Program za preporod sela Srbije.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na predstavljanju Nacionalnog programa za preporod sela Srbije, da se u našoj zemlji i do sada sveobuhvatno radilo na podršci selu i poljoprivredi, ali da ova tema treba da bude još veći prioritet u budućnosti. Sva ulaganja koja su bila usmerena pre svega na uspostavljanje poljoprivrede otpornije na klimatske promene, vratila su se već za dve godine kroz bolje rezultate. Brnabić je rekla da su izdvojena sredstva za projekte navodnjavanja, elektrifikaciju polja, razne subvencije, razvoj seoskog turizma i dovođenje interneta, naglasivši da u ovoj oblasti treba još brže raditi jer bez sveobuhvatnog rada u ovom sektoru nema pametnog razvoja Srbije. Mandatarka za sastav nove vlade, Ana Brnabić, naglasila je da će pomenuti nacionalni program biti jedan od dokumenata koji će imati pred sobom kada bude pisala ekspoze.

Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, rekao je da je u pomenutom timu 78 uglednih javnih ličnosti i da je Program rezultat otvorene debate članova Nacionalnog tima, koji je u radu imao veliku pomoć Vlade i podršku predsednika Republike. Ovaj program analizira ekonomske uslove života na selu i rada u poljoprivredi, uočava probleme i navodi predloge socijalnih reformi u selima u Srbiji, a neke od novih predloženih mera su formiranje državnog fonda za razvoj seoske infrastrukture, posebni finansijski podsticaji za mlade bračne parove, žene i decu koji žive na selu, i ustupanje do 50 hektara zemljišta u državnom vlasništvu na besplatno korišćenje mladim bračnim parovima. Krkobabić je rekao da je predloženo da se dodeljuju kuće pod najpovoljnijim uslovima onima koji žele da žive na selu i obrađuju zemlju, zatim smanjenje stope poreza na dodatu vrednost za poljoprivredne zadruge i potpuno oslobađanje većine poreza u pograničnim i brdskoplaninskim područjima.

Kopredsednik Nacionalnog tima i predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da je želja da se znanjem i naukom rešavaju problemi kako bi došlo do pozitivnih promena i kako bi srpsko selo bilo obnovljeno i ravnopravno sa selima u Zapadnoj Evropi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here