Ana Brnabić na onlajn forumu Vlade nakon kriza

0
112

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na onlajn forumu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj pod nazivom Vlade nakon kriza.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je naglasila da je forum Vlade nakon kriza, dobra prilika da se sagleda to kako su vlade odgovorile na krizu izazvanu pandemijom COVID-19, dodajući da sve one i dalje uče i svakoga dana se prilagođavaju krizi, tražeći najbolji odgovor na aktuelnu situaciju. Veliki izazov jeste da se pronađe balans između zaštite zdravlja stanovništva i očuvanja ekonomije, koje je preduslov da imamo veća sredstva upravo za ulaganje u zdravstveni sistem, nabavku opreme i medicinskih sredstava, kao i vakcina, naglasila je predsednica Vlade.

Ona je tokom izlaganja podsetila na to da su digitalizacija i inovacije postavljeni kao ključni prioriteti Vlade još u prethodnom mandatu, uz napomenu da je fokus bio na jačanju elektronske uprave, reformi i digitalizaciji obrazovanja, kao i transformaciji u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

Brnabić je navela da zahvaljujući ulaganjima u digitalizaciju, tokom pandemije nije došlo do prestanka pružanja elektronske usluge građanima. Takođe, kako je rekla, Srbija je među retkim zemljama gde učenici nisu izgubili nijedan čas zahvaljujući onlajn nastavi. Premijerka je, govoreći o izazovima za ekonomiju, navela da je pre pandemije sektor za informacione-komunikacione tehnologije doprinosio rastu BDP-a sa približno šest odsto i da je ovaj sektor imao najmanji pad u vreme krize.Ona je posebno istakla važnost programa „Moja prva plata“ za domaću ekonomiju, dodavši da je on osmišljen kao ekonomski odgovor na krizu i u potpunosti je digitalno realizovan.

Brnabić je, tokom diskusije o najvažnijim izazovima sa kojima će se svet suočavati u budućnosti, rekla da su to sigurno klimatske promene i rastući jaz između bogatih i siromašnih, i još jednom naglasila da su upravo ekonomije zasnovane na znanju, inovacijama, istraživanju i razvoju imale manji pad u vreme pandemije.Premijerka je zaključila da su upravo digitalizacija i inovacije najveća šansa i najveća snaga vlada u suočavanju sa izazovima pandemije. Ona je istakla da je cilj da imamo u potpunosti elektronsku vladu i elektronsku upravu, koja će u svakom momentu biti servis građanima i privredi i da je to ujedno i najbolji i najefikasniji način za borbu protiv korupcije, poručila je ona.

Predsednica Vlade je u zaključku diskusije istakla da će jedan od najvećih izazova za sve vlade u budućnosti biti kako da se napravi balans između zaštite zdravlja stanovništva, sa jedne strane, i zaštite ljudskih prava i sloboda, sa druge strane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here