Boško Jakšić – Tramp će pokušati sve da ostane na vlasti

0
97

Početkom novembra u Americi su održani predsednički izbori na kojima je najviše glasova dobio demokratski kandidat Džo Bajden. Njegov protivkandidat, Donald Tramp ne priznaje poraz, a po mišljenju Boška Jakšića Tramp će iskoristiti sve mogućnosti da pokuša da ostane na vlasti.

 

Amerika ulazi u postizbornu krizu, jer Donald Tramp ne priznaje poraz i zahteva prebrojavanje svih legalnih glasova. Po prvi put u istoriji Amerike jedan kandidat je objavio izbornu pobedu, koju protivkandidat ne priznaje. Zamolili smo novinara Boška Jakšića da prokomentariše situaciju u Americi posle izbora.

Početkom novembra u Sjedinjenim Američkim Državama održani su predsednički izbori na kojima je Džo Bajden, demokratski kandidat, osvojio više od 73 miliona glasova, što je najviše u istoriji predsedničkih izbora, dok je Donald Tramp osvojio skoro 70 miliona, što je drugi najbolji rezultat svih vremena, na izborima na kojima je zabeležena najveća izlaznost u poslednjih 120 godina. Međutim, iako su predsednički izbori završeni, pravna bitka i dalje traje. Donald Tramp ne priznaje poraz, a njegov tim pokrenuo je pravne korake u nadi da će osporiti rezultate u pojedinim državama. Prema projekcijama velikog broja medija, demokratski kandidat Džo Bajden je osvojio najmanje 279 elektorskih glasova, naspram Trampa koji ima 214.  Za izbor na predsedničku funkciju potrebno je 270 glasova, a Trampov izborni štab tek treba da pruži čvrste dokaze o izbornoj krađi, dok su u nekoliko ključnih država podnete tužbe. Komentarišući rezultate izbora u Americi, Boško Jakšić je rekao da će Tramp iskoristiti sve mogućnosti da pokuša da ostane na vlasti, ili će se truditi da oteža Bajdenu obavljanje predsedničke funkcije, ne bi li na taj način pripremio teren za svoju kandidaturu na predsedničkim izborima 2024. Prema američkim zakonima predsednik može da bude na toj funkciji u dva četvorogodišnja mandata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here