Mlađan Đorđević – Kulturna baština na Kosovu je srpska

0
102

Mlađan Đorđević, politički aktivista i osnivač pokreta „Oslobođenje“, prokomentarisao je pretnje od strane prištinskih vlasti da srpske crkve i manastire proglase kosovskom kulturnom baštinom, objašnjavajući potencijalne opasnosti, kao i rešenja za ovu situaciju.

 

Ministarstvo kulture najavilo je žestoku borbu za očuvanje srpske istorijske, kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji. Ova najava je reakcija na inicijativu prištinskih vlasti da srpske crkve i manastire prisvoji i proglasi za kosovsku kulturnu baštinu. Upitali smo predsednika pokreta „Oslobođenje“ Mlađana Đorđevića, da li su pretnje iz Prištine o oduzimanju srpskih svetinja realne.

Na najave prištinskih vlasti da srpske pravoslavne svetinje mogu postati deo kosovske kulturne baštine, Mlađan Đorđević je poručio da se tome mora otvoreno stati na put, ali da trenutna situacijia ne ide tome u prilog. Potpisavši Vašingtonski sporazum, predsednik Vučić je prihvatio da Kosovo i Metohija ne traže učlanjenje u međunarodne organizacije u roku od godinu dana, što, kako je rekao Đorđević, ostavlja prostora da se to ipak desi kasnije. Po njegovim rečima, scenario iz Crne Gore bi se mogao dogoditi i na Kosovu, i zato je neophodno da u pregovore oko crkvene imovine bude uključena i sama Crkva, što do sada nije bio slučaj. Ipak, potrebno je staviti do znanja da se Srbija neće odreći svoje kulturne baštine i da ona mora ostati srpska, sve dok Srba i bude, zaključio je Mlađan Đorđević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here