Preminuo je patrijarh srpski Irinej

0
126

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej preminuo je jutros u 7:07 u vojnoj kovid bolnici Karaburma, u kojoj je od 4. novembra bio hospitalizovan zbog infekcije korona virusa. Sveta Liturgija i sahrana patrijarha Irineja biće održane u nedelju 22. novembra.

 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej preminuo je danas u 90. godini života u Vojnomedicinskom centru Karaburma, u kom je bio hospitalizovan zbog infekcije korona virusa. Patrijarh Irinej bio je hospitalizovan zbog infekcije korona virusa od 4. novembra. Prvih deset dana njegovo stanje je bilo stabilno, ali se potom pogoršalo kada su se ispoljili simptomi i znaci pogoršanja hronične srčane slabosti.

Patrijarh Irinej Gavrilović je rođen 1930. godine u selu Vidovi kod Čačka  od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Završio je Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od strane Patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Кalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora slavne Bogoslovije. Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog, dok je za episkopa niškog izabran je 1975. godine.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog. Ustoličen je 23. januara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here