Vojislav Mirkov – Godišnja davanja poljoprivrednika državi iznose preko 18.000 dinara po hektaru

0
113

Prema rečima ageoekonomskog analitičara Vojislava Mirkova poljoprivrednik godišnje državi uplati preko 18.000 dinara po hektaru. On je pojasnio kako je došao do tog iznosa, a pojasnio je i svoje proračune koji se odnose na dostizanje bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika razvijenih zemalja istakavši da nam je uz rast od 10% potrebno 17 godina da dostignemo evropski prosek

Država od poljoprivrednaka godišnje po hektaru, prema računici agroekonomskog analitičara Vojislava Mirkova, uzme 18.653 dinara. On nam je objasnio šta sve ulazi u ta davanja istakavši da su proračuni rađeni za proizvodnju pet poljoprivrednih kultura: pšenicu, kukuruz, suncokret, šećernu repu i soju. On je došao do podatka da poljoprivrednici godišnje u budžet uplate 64 milijarde dinara uz konstataciju da ovogodišnji agrarni budžet iznosi 53 milijarde, a da su direktna plaćanja poljoprivrednicima od strane države 36 milijardi dinara.

Mirkov se ovom prilikom osvrnuo na to koliko nam je godina potrebno da dostignemo bruto domaći proizvod po glavi stanovnika razvijenijih država.

Uz podsećanje da je prosečan bruto domaći proizvod po glavi stanovnika u Evropi 28 hiljada dolara Mirkov je istakao da nam je za dostizanje tog nivoa uz godišnji rast bruto domaćeg proizvoda od 10% potrebno 17 godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here