Milan Stamatović – Vladika Artemije je branio svetinje i ognjišta na Kosovu

0
374

Vladika Raško-prizrenske eparhije u egzilu Artemije preminuo je 21. novembra u 85 godini života. Predsednik Zdrave Srbije i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović izjavio je da vladiku Artemija treba da pamtimo kao nekog ko je u teškim danima za srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini stajao na čelu sveštenstva i naroda u odbrani naših svetinja i ognjišta.

 

Vladika Raško-prizrenske eparhije u egzilu gospodin Artemije upokojio se u Gospodu u 85. godini. Govoreće o vladiki predsednik Zdrave Srbije i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da će se vladika Artemije i sada na nebesima moliti za srpski narod, posebno za one koji su ostali da žive na teritoriji svete srpske zemlje, na Kosovu i Metohiji. Prema Stamatovićevim rečima vladika Artemije ostavio je dubok trag u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u kojoj je bio monah tačno šest decenija. Početkom devedesetih je nasledio patrijarha Pavla na tronu Eparhije raško-prizrenske i u naredne dve decenije je obnovio veliki broj manastira i vratio pravoslavni život na Kosovo i Metohiju. Predsednik Zdrave Srbije je dodao da ćemo vladiku Artemija pamtiti i po tome što je u teškim danima za srpski narod u okupiranoj južnoj srpskoj pokrajini stajao na čelu sveštenstva i naroda u odbrani naših svetinja i ognjišta.

Stamatović je istakao da je vladika Artemije kao duhovno čedo svetog oca Justina Popovića do poslednjeg dana bio je nepokolebljiv borac za pravdu i istinu, i da ga niko i ništa nije sprečavalo da svakom prilikom ustane u odbranu našeg svetog pravoslavlja i vernog srpskog naroda. Predsednik opštine Čajetina je istakao da će se vladike Artemija Zlatiborci sećati kao vernog i odanog prijatelja koji im je pomogao u obnovi crkve u zlatiborskom selu Mušvete, čije monaštvo slavi ikonu Bogorodicu Trojeručicu, igumaniju i zaštitnicu Hilandara, a čiji je kult u užičkom kraju poštovan još u 14. veku. Neka je slava i hvala vladiki Artemiju na nebesima, i da ga se naš narod srpski večno seća – zaključio je Stamatović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here