Bojan Bilbija o dešavanjima u Belorusiji

0
197

Komentarišući i dalje burna dešavanja u Belorusiji, novinar Bojan Bilbija izjavio je da demonstracije u ovoj zemlji sve manje imaju miran, građanski karakter, te postaju sve radikalnije i da su zahtevi demonstranata sve isključiviji. Ipak, upozorio je Bilbija, ne bi se smelo dozvoliti da nasilje pređe određeni nivo, preko koga nema povratka nazad.

Prilike u Belorusiji se ne smiruju. Demonstracije i dalje traju i opozicija zahteva smenu predsednika Lukašenka. Epidemija Covid19 ostavila je katastrofalne posledice po belorusku privredu, a i medjunarodne okolnosti ne idu na ruku Aleksandru Lukašenku. Moskva je uvek bila pouzdani partner Minsku, ali danas odnosi dve bratske države nisu na zavidnom nivou. Nazire li se kraj krize u Belorusiji upitali smo novinara Bojana Bilbiju.

Po rečima Bojana Bilbije, situacija u Belorusiji nije nimalo jednostavna. Lukašenko, koji je prethodnih 26 godina bio na poziciji predsednika države, neće tek tako prepustiti vlast i ustuknuti pred zahtevima demonstranata. Iako Zapad želi njegovu smenu, on još uvek ima izvesnu podršku Rusije, pa ta situacija premeravanja moći između Istoka i Zapada negativno utiče na nacionalne interese beloruskog naroda. Bilbija smatra da bi jedino mirna rešenja i uspešni pregovori, i to bez upliva inostrane politike, mogli da dovedu do stabilizacije situacije u Belorusiji. Do takvog razrešenja bi, ipak, moglo doći samo ako obe strane u Belorusiji smanje tenzije. On je naglasio da je za beloruski narod najvažnije objedinjavanje i pomirenje svih strana, kako bi se i iz interesa stranih sila izvuklo najbolje za Belorusiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here