Branko Pavlović – Važno je da država pronađe najbolji način zaduživanja

0
110

Ovo su vremena kada država mora da se zadužuje kako bi sistem funkcionisao i ljudi koji ostaju kod kuće primili plate i mogli da žive. Međutim, važno je da se Srbija zaduži kod Narodne banke u dinarima, za obveznice sa dospećem na 30 godina, a ne kod banaka sa realnim kamatama, ocenio je advokat Branko Pavlović.

Skupština Srbije usvojila je rebalans budžeta kako bi se sanirale posledice epidemije Covid19. Analitičari ovaj rebalans ocenjuju kao pokušaj stabilizacije javnih finansija i održavanje makroekonomskih parametara u referentnim granicama. Da bi se to postiglo neophodna je stroga fiskalna kontrola. Zamolili smo advokata Branka Pavlovića da prokomentariše usvojeni rebalans budžeta.

Pandemija virusa Kovid19 značajno je uticala na svetsku, ali i domaću ekonomiju. Budžetski deficiti većine evropskih zemalja su sve veći, ali i zaduživanja, kako bi se prevladale posledice ove krize. Međunarodni monetrani fond upozorio je da bi treći talas ovog virusa mogao imati fatalne posledice po ekonomiju pojedinih zemalja, pa čak i dovesti do bankrota nekih država. U velikoj opasnosti su države čija privreda je uglavnom oslonjena na turizam poput Italije, Španije, Grčke, Turske, Hrvatske, Egipta… Analizirajući posledice pandemije po ekonomiju u Srbiji, advokat Branko Pavlović je istakao da je fiskalna kontrola uvek potrebna, kako bi se kontrolisali tokovi novca, čije trošenje u ovom trenutku mora biti racionalno i odgovorno. On je naglasio I da nije problem u zaduživanju, da se Srbija mora zadužiti i ove, i sledeće godine kako bi prevladala krizu, ali je važno zadužiti se tako da rešavanje trenutnog problema omogući očuvanje svega što nam je potrebno u godinama koje dolaze posle krize.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here