Damnjan Knežević – Po pitanju migrantske krize Srbija radi po direktivama Zapada

0
210

Govoreći o merama koje država Srbija preduzima u vezi sa rešavanjem statusa migranata, Damnjan Knežević, osnivač narodnih patrola, naglasio je da manji problem predstavljaju migranti koji su stacionirani u centrima do napuštanja teritorije Srbije, a da su problematična ona lica koja nemaju zvanične dokumente već takozvane ID kartice i slobodno se kreću gradovima i selima.

Migrantsko pitanje ostaje i dalje nerešeno kako na nivou Evropske unije tako i za zemlje koje se sa njom graniče. U Srbiji je registrovano zvanično nekoliko hiljada migranata koji su stacionirani u specijalnim kampovima, ali većina njih želi da ode u i trajno se naseli u  zemljama EU. Upitali smo Damnjana Kneževića osnivača narodnih patrola da li vlast u Srbiji primenjuje adekvatne mere u odnosu na migrantsko pitanje.

U evropskim zemljama poput Finske, Nemačke i Slovenije, desničarske organizacije formirale su takozvane narodne patrole sa zadatkom da prate kretanje migranata. U Srbiji su ovakve patrole počele sa delovanjem u februaru, presrećući grupe migranata i upućujući ih na njihove kampove. Vođe desničarskih grupa u Srbiji ove patrole opisuju kao nenasilne i sa ciljem da zaštite građane Srbije, ali su se od učesnika patrola mogle čuti i pretnje upućene migrantima. Predsednik Srbije osudio je ovakva delovanja desničarskih organizacija u Srbiji, a deo opozicije je zahtevao da tužilaštvo procesuira osobe koje su pretile. Damnjan Knežević, osnivač narodnih patrola, rekao je da oni žele da ukažu na ugrožavanje životnih uslova građana Srbije od strane migranata i na kršenje Ustava i zakona od strane državnih organa.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here