Srbija je na proterivanje našeg ambasadora iz Crne Gore najpre odgovorila proterivanjem crnogorskog ambasadora iz Srbije, ali je ta odluka dan kasnije povučena uz ocenu da izjave ambasadora Srbije nisu bile dovoljan povod za njegovo proterivanje. Isti stav zastupa i politički analitičar Đorđe Vukadinović, koji je ocenio da je Božović proteran iz osvetničkih razloga odlazeće crnogorske vlasti.

 

Ambasador Srbije u Podgorici označen je kao persona non grata i zamoljen da napusti Crnu Goru odlukom ministarstva spoljnih poslova, jer je odluke takozvane Podgoričke skupštine iz 1918.godine ocenio kao legitimne, a prisajedinjenje Crne Gore Srbiji oslobođenjem. Ovo je u suprotnosti sa rezolucijom koju je donela skupština Crne Gore, a kojom se poništavaju sve odluke Podgoričke skupštine. Zamolili smo političkog analitičara Đorđa Vukadinovića da prokomentariše ovakvu odluku vlasti u Crnoj Gori.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proteran je iz te zemlje zbog pozitvnog izjašnjavanja o podgoričkoj skupštini, koja je iz ugla naše države, pa samim tim i iz ugla Božovića koji je predstavlja u Crnoj Gori, pozitivan događaj jer je njome došlo do prisajedinjenja Crne Gore Srbiji. Naše Ministarstvo spoljnih poslova je najpre na ovakvu odluku crnogorskih vlasti reagovalo proglašenjem crnogorskog ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića personom non grata. Dan kasnije, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je ta odluka, u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, povučena. Tom prilikom ona je izjavila da se nada da će ta odluka biti protumačena kao akt dobre volje naglasivši da izjava ambasadora Božovića ne može da bude povod da se iz zemlje izbaci ambasador jedne države. Sa tim da Božovićev stav nije dovoljan niti opravdan razlog za proterivanje iz Crne Gore saglasan je i politički analitičar Đorđe Vukadinović koji smatra da je odluka Crne Gore inspirisana dnevno političkim i osvetničkim razlozima odlazećeg crnogorskog režima. Sa druge strane, odluku o neproterivanju crnogorskog ambasadora Vukadinović smatra izrazom odbijanja Aleksandra Vučića da se suprotstavi Milu Đukanoviću.